Consell de Ministres

El Govern central aprova l’avantprojecte de llei de paritat

Estaran obligades a complir amb aquest percentatge totes les empreses cotitzades o entitats d’interès públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual

El Govern central aprova l’avantprojecte de llei de paritat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts l’avantprojecte de Llei de Representació Paritària de dones i homes en òrgans de decisió, una norma anunciada dissabte pel president del Govern central, Pedro Sánchez.

Un dels punts clau de la futura llei és establir una quota de dones per a òrgans de Govern com el Consell de Ministres i altres espais de presa de decisions com la direcció de grans empreses, que hauran de garantir que el 40% dels seus components són dones.

Concretament, estaran obligades a complir aquest percentatge totes les empreses cotitzades o entitats d’interès públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual, així com les juntes de governs dels col·legis professionals i els jurats que concedeixin premis finançats amb diners públics.

A més, la norma fixarà l’obligatorietat de les llistes electorals cremallera, és a dir, que integrin homes i dones amb una alternança total.

La proposta de Sánchez, llançada el cap de setmana durant un acte del PSOE per celebrar el 8-M, ha suscitat crítiques de la dreta, que la qualifica d’electoralista.

Directiva europea

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha instat Sánchez a «no imposar als altres la paritat sinó a si mateix» i ha criticat que l’Executiu hagi presentat com una «gran novetat» una llei que únicament compleix l’obligació de traslladar una directiva europea que va ser proposada pel Partit Popular Europeu.

Així mateix, la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, ha assenyalat que una llei com aquesta ha de ser consensuada al Parlament i amb els agents socials, ja que afecta l’àmbit empresarial.

Des de Vox, la portaveu adjunta del partit al Congrés, Inés Cañizares, ha qualificat la norma de «propaganda sectària» i l’ha rebutjat perquè, en les seves paraules, el Govern no pot donar «gaires lliçons pel bon tracte a les dones».

Per la seva banda, la portaveu nacional de Ciutadans, Patricia Guasp, ha defensat la meritocràcia com a manera d’arribar als llocs de decisió i ha considerat que la igualtat d’oportunitats entre homes i dones no s’aconsegueix amb quotes, sinó amb polítiques eficaces i eficients.

Per contra, les ministres socialistes celebren la iniciativa, que, en paraules de la titular de Política Territorial i portaveu del Govern d’Espanya, Isabel Rodríguez, serà vista pel context internacional com una llei «puntera».

Notícies relacionades

La vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, també considera que cal «aprofitar plenament el talent femení, per raons de política social i eficiència econòmica», mentre que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha destacat que la norma consolidarà Espanya com «un autèntic far en matèria d’igualtat entre homes i dones».

També hi ha hagut bones paraules des de Podem, i la seva portaveu a l’Assemblea de Madrid, Alejandra Jacinto, ha assenyalat que «totes les mesures que vagin encaminades a avançar en igualtat són una bona notícia».