Encreuament de crítiques

Borràs sent «vergonya aliena» per Aragonès i qüestiona la seva presidència

Lamenta que el president hagi dit que el pacte entre ERC i Junts per presidir el Parlament està «superat»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de JxCat, Laura Borràs, ha dit aquest dissabte que sent «vergonya aliena» al sentir dir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que està superat el pacte amb Junts que va permetre arrencar la legislatura el 2021, ja que, de fet, posa en qüestió «la seva pròpia presidència».

Borràs ha reaparegut políticament aquest dissabte al consell nacional de Junts després d’haver afrontat en les últimes setmanes el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva causa per presumpta corrupció.

Des de Vilalba dels Arcs (Tarragona), Borràs ha sortit avui al pas de les declaracions d’ahir d’Aragonès, que va remarcar que, al sortir del Govern, JxCat «va trencar» l’acord que va segellar amb ERC el 2021 i que establia que la presidència del Parlament seria per a Junts i la presidència de la Generalitat, per als republicans.

Aquell pacte d’inici de legislatura «ha quedat superat», va afirmar Aragonès, que, no obstant, es va mostrar «molt obert» a negociar amb JxCat l’elecció d’una nova presidència del Parlament si Laura Borràs acaba sent finalment condemnada i inhabilitada.

Borràs ha replicat davant el consell nacional de JxCat: «Produeix certa vergonya aliena escoltar el president Aragonès dir que el pacte amb nosaltres per presidir el Parlament està superat, perquè llavors el que també estaria superat i afectat és la seva pròpia presidència».

Diàleg amb l’Estat

A més, ha denunciat que «els primers que van trencar el pacte no complint-lo» van ser els republicans, que han «fracassat amb el diàleg» amb el Govern de Pedro Sánchez.

Borràs ha constatat el final de la «tan sobrevalorada taula de diàleg», que en realitat «no ha sigut mai una veritable taula de negociació» sobre l’autodeterminació i l’amnistia.

«El diàleg i la negociació no són possibles amb l’Estat espanyol quan parlem de la independència de Catalunya», ha assenyalat la presidenta suspesa del Parlament.

Després de constatar que aquesta «via del fals diàleg» és ja «un camí esgotat», segons Borràs, és el moment d’«entrar en la via de la confrontació» amb l’Estat.

No obstant, ha denunciat que «el Govern en minoria absoluta d’ERC ha fet un gir absolutament autonomista, de pacte i rendició amb els que ja volien que giréssim full per l’1-O i que abandonéssim la lluita per la independència», en al·lusió al pacte del Govern de Pere Aragonès amb el PSC per aprovar els pressupostos.

El «suplici» de la causa judicial de Borràs

Borràs també s’ha referit al «suplici» de la seva causa judicial: després del vist per a sentència, el TSJC ja analitza les proves del judici contra la presidenta suspesa del Parlament.

En les pròximes setmanes, el TSJC dictarà la sentència de la qual depèn el futur polític de Borràs, per a qui la Fiscalia demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació per fraccionar presumptament contractes de la Institució de les Lletres Catalanes per adjudicar-los a un amic entre 2013 i 2017.

Borràs s’ha mostrat satisfeta per «haver pogut demostrar amb raons i fets» la seva «innocència» al judici i ha assegurat: «Si hi hagués justícia, l’única sentència possible seria l’absolució».

Notícies relacionades

«No és, sens dubte, el TSJC qui té la potestat de decidir com són les coses», ha afirmat Borràs, abans d’afegir que «no hi ha pitjor cec que qui no vol veure-hi».

També ha remarcat que «ja ningú s’atreveix a negar l’existència de l’operació Catalunya», tot i que «no ha comportat cap conseqüència».