Els comptes catalans

ERC exigeix al PSC que retiri l’esmena de la renda bàsica per no torpedinar els pressupostos

Els republicans titllen d’«irresponsable» l’intent dels socialistes de frenar el pla pilot

ERC exigeix al PSC que retiri l’esmena de la renda bàsica per no torpedinar els pressupostos

Toni Albir/EFE

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Falten 10 dies fins a la data prevista d’aprovació dels pressupostos catalans i ERC va amb peus de plom, tant per no irritar els seus socis conjunturals, el PSC, però tampoc caure en alguna de les trampes que ells consideren que el PSC els para. Així, els republicans han avisat aquest dimarts al PSC que les seves esmenes al projecte de pressupostos –entre les quals la que posa en dificultats la viabilitat del pla pilot de la renda bàsica– han de decaure per no torpedinar els comptes.

La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha remarcat que el pacte pressupostari inclou que qualsevol modificació ha de comptar amb l’aval dels actors que han tancat l’acord. Vilalta ha opinat que els socialistes han volgut «marcar perfil» en la tramitació dels comptes, i que no volen realment que algunes de les esmenes tirin endavant. Si s’aproven, ERC creu que el PSC estaria «incomplint» l’acord.

Vilalta espera que tothom sàpiga atendre els acords firmats, i ha advertit el PSC que, altrament, estaria «incomplint» el pacte pressupostari amb una «actitud irresponsable». La secretària general adjunta d’ERC ha afegit que, per tant, és «evident» que no s’espera que les esmenes dels socialistes tirin endavant. Vilalta va reiterar que no es poden convertir els comptes en una «eina electoral» perquè han de ser una «eina real». El grup republicà ha tingut converses amb el PSC i els Comuns –els dos grups amb què ha pactat els pressupostos– per abordar les esmenes, i s’esperen més reunions en els pròxims dies.

Andanada contra Junts

Notícies relacionades

Quant a les esmenes de Junts, Vilalta considera que mostren «falta de responsabilitat», «pròpia de qui mai ha governat». La portaveu d’ERC ha argumentat que els exsocis han presentat esmenes per afegir només 15.000 o 50.000 euros, imports que Esquerra considera «petits» referent a la gestió pública.

«Les seves esmenes només obeeixen a interessos electoralistes», va apuntar Vilalta sobre Junts. La dirigent d’ERC afirma que, en cas d’aprovar-se aquestes modificacions, només es crearien projectes «embarrancats» als calaixos, i sense pressupost «real» per tirar endavant.