Francisco Martínez

El número 2 d’Interior del PP va demanar ajuda al president de l’Audiència Nacional sobre la Kitchen

El seu intercanvi de missatges es produeix entre el febrer del 2019 i el 23 de gener del 2020 quan Martínez és imputat pel jutge

El nou president de l’Audiència Nacional, José Ramón Navarro Miranda.

El nou president de l’Audiència Nacional, José Ramón Navarro Miranda. / {EFE} / J. M. GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez va demanar consell al president de l’Audiència Nacional, José Ramón Navarro, en relació amb la seva futura imputació en l’operació Kitchen, segons es desprèn d’uns whatsapps creuats entre ells, que s’han incorporat al sumari i als quals ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. En els seus missatges Navarro el tranquil·litzava i li deia que ho preguntaria i se n’assabentaria. En un Martínez li pregunta per una interlocutòria que li aniria bé «per preparar la seva defensa, per si de cas», i en un altre es pregunta si no anar a les llistes del PP el «deixarà a les goles dels fiscals».

Els whatsapps creuats entre tots dos, de l’existència dels quals ja es va fer ressò la Fiscalia Anticorrupció al demanar la imputació de Martínez en la causa, s’han conegut després que el Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència permetés l’accés a milers dels seus missatges, a través de 25 xats, un per cada conversa que va mantenir durant anys amb periodistes, policies, companys del Ministeri de l’Interior o el mateix Navarro. Anticorrupció demana per a Martínez 15 anys de presó per malversació, encobriment i delictes contra la intimitat pel presumpte espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas; és la mateixa pena que sol·licita per a l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díez i l’exdirector adjunt operatiu de la policia Eugenio Pino.

El primer missatge és del 14 de febrer del 2019, per quedar a esmorzar, i l’últim, del 23 de gener del 2020, quan Martínez va ser imputat. El president de l’Audiència Nacional manté amb aquest diari la mateixa versió que el 2020 quan es van conèixer l’encreuament de whatsapps entre tots dos: que mai el va assessorar i que es va limitar a donar «llargues» a una persona que coneixia i que estava preocupada.

«Ja et diré alguna cosa quan ho sàpiga»

La relació entre tots dos és fluida. Martínez es queixa amb Navarro d’haver quedat fora de les llistes del PP. El 18 de març del 2019, Navarro es compromet a passar informació al secretari d’Estat de Seguretat; li diu textualment: «A veure si m’assabento de com va això! Una abraçada enorme!»

Martínez li respon que a què es refereix i la resposta de Navarro és: «Les llistes», i a continuació: «De la resta, tranquil».

El 22 de març, Martínez li comenta que la seva intenció és reincorporar-se a la seva plaça de «lletrat després de la constitució de les noves cambres i continuar les classes, etc.» i afegeix que imagina que això «complica l’altre assumpte» i el deixa a «les goles dels fiscals». «Com sempre, qualsevol consell que em serveixi per estar preparat per al que s’acosti te l’agrairé infinitament. Així es torcen les coses a la vida... i així em recompensen la meva lleialtat i compromís», i Navarro respon convidant-lo a sopar per parlar «tranquil·lament». L’exsecretari d’Estat es mostra molt agraït, però, òbviament, en el xat no apareix el contingut del sopar.

A l’abril, en una altra conversa, Martínez li pregunta si «hi ha alguna possibilitat» de tenir la interlocutòria del 23 de novembre del 2018 del jutjat que va demanar la desclassificació de la Kitchen, perquè diu estar «preparant arguments de defensa, només per si de cas». I Navarro li respon: «Demà et dic alguna cosa [...]. Quan surti de les oposicions».

Notícies relacionades

Al juny, Martínez s’interessa per la declaració que hagi pogut prestar el comissari Enrique García Castaño, àlies ‘el Gordo’, que va ser decisiu per a la imputació de l’exsecretari d’Estat i de l’exministre. Navarro li reitera que «quan sàpiga alguna cosa» l’hi dirà. Els missatges s’interrompen entre el novembre i el gener, que és quan es produeix la imputació de Martínez.

Navarro li contesta que no li ha comentat res el jutge. «A veure què m’explica i quina és la idea», assenyala. Pels altres missatges sembla que no pot obtenir més informació, perquè no li aporta cap dada i Martínez l’apressa, i el president de l’Audiència Nacional li respon que és fora de Madrid i que l’endemà li dirà alguna cosa.