MANTENEN LA PRESSIÓ

La dreta utilitzarà el cas Mediador per insistir en la divisió del Govern el 8-M

L’oposició centrarà els seus atacs, no només en la corrupció, sinó també en el debat del feminisme, «l’ètic i l’estètic» a les portes del Dia de la Dona | El PP i Vox insisteixen que l’esquerra afrontarà «un dels seus 8-M més difícils» i es preparen per estirar al màxim l’escàndol

La dreta utilitzarà el cas Mediador per insistir en la divisió del Govern el 8-M
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP i Vox estiraran el cas Mediador els pròxims dies davant la creença que l’escàndol podria tenir noves ramificacions i afectar altres territoris, i, sobretot, donant per fet que tindrà un cost electoral important per al PSOE. Els populars ja han registrat una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats, que sembla difícil que pugui prosperar. Però la intenció és mantenir la pressió sobre els socialistes. La resta de l’oposició de la dreta, des de Vox fins a Ciutadans, entenen que la Cambra (convertida en la sala d’operacions del ja exdiputat canari, Juan Bernardo Fuentes, conegut com a ‘Tito Berni’) ha d’exigir totes les explicacions.

I, mentre el PSOE intenta circumscriure el cas a una cosa local de les Canàries i els seus principals dirigents, també al Govern insisteixen en el missatge de «tolerància zero amb la corrupció» (i recorden que van actuar immediatament forçant el diputat a deixar la seva acta i expulsant-lo del partit), el PP i Vox centraran els seus atacs en l’àmbit del feminisme a les portes del 8-M.

La dreta està convençuda que els socis del Govern arriben més dividits que mai al Dia de la Dona, sobretot, per la seva incapacitat de pactar una reforma en la llei del ‘només sí és sí’ que torni la forquilla de penes per als agressors que cometin delictes sexuals a l’antic Codi Penal. Més de 600 s’han beneficiat d’una rebaixa. 

El PSOE segueix endavant amb la seva iniciativa (pràcticament igual a la proposta del PP) i es debatrà al Congrés dimarts que ve, 7 de març. Un dia abans de la jornada en què fa diversos anys que el feminisme fa una exhibició de força històrica a tot Espanya, i especialment a Madrid. En aquest moment tot sembla indicar que els socialistes necessitaran els vots del PP perquè s’admeti a tràmit la seva proposta, que després continuarà la tramitació parlamentària. Els socis habituals del Govern de coalició, com ERC i Bildu, es mantenen alineats amb Unides Podem i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que no creu que la via sigui pactar res amb el PP. 

I, en aquest context, en què els socis estan molt dividits per un tema clau a l’esquerra, al qual s’afegeixen les desavinences sobre la llei trans (ja publicada en el BOE), s’hi sumen les conductes del cas Mediador, que avergonyeix tot el grup del Govern, especialment el PSOE, que té a les seves files el capitost de la trama. Al PP i Vox coincideixen a insistir «que aquest 8-M serà ben difícil per al PSOE» per defensar la bandera feminista «amb agressors sexuals que veuen minvades les seves condemnes i un diputat fins fa pocs dies, que apareix en fotos amb prostitutes i fent negocis corruptes», repeteixen als dos partits dirigents de pes. 

De fet, mentre la investigació judicial continua, els partits de l’oposició posen l’accent en la qüestió «estètica» per sobre, fins i tot, de les altres. «La imatge per a ells és nefasta. El PSOE defensa l’abolicionisme i té gent amb aquestes conductes d’una altra època, sòrdides, cutres i inassumibles», insisteixen.

Notícies relacionades

Com va publicar aquest diari, els populars esperaran amb prudència noves revelacions, però donen per fet que el sotrac podria arribar a altres comunitats autònomes, tenint en compte que altres diputats van estar en reunions o sopars junt amb l’anomenat ‘Tito Berni’. Sobre això es va pronunciar el portaveu socialista, Patxi López, que va insistir que «una cosa és sortir a sopar, i una altra, corrompre’s». Tot i així, el PSOE tem noves fotografies, sobre les quals el mateix mediador que dona nom al cas ja ha advertit. Cal recordar que la major part de la investigació continua sota secret de sumari.

L’oposició considera que la proximitat de la cita d’eleccions autonòmiques i municipals complica al PSOE la seva posició. Com explicaven alguns dirigents del PP, «els electors penalitzen molt aquests escàndols, que acaben provocant «desmobilització dels teus».

Temes:

cas Mediador