Al Congrés

El PSOE es desmarca de qualsevol boicot a la moció de censura i dificulta una estratègia conjunta contra Vox

Rufián avisa que a la ultradreta només se li fa mal «rient» o «no participant de les seves històries»

El PSOE es desmarca de qualsevol boicot a la moció de censura i dificulta una estratègia conjunta contra Vox
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE no s’agafarà a broma la moció de censura de Vox. Així de clar ho ha assegurat el portaveu socialista al Congrés, Patxi López, aquest dimarts, descartant qualsevol possibilitat d’arribar a un acord amb la resta de les forces progressista del Congrés per boicotejar la iniciativa del partit ultra. En concret, ERC ha proposat als partits del bloc d’investidura pactar un paràgraf comú com a única intervenció en el debat amb el candidat Ramón Tamames i després absentar-se de l’hemicicle fins al moment de la votació.

«Per als socialista aquest és un instrument constitucional molt seriós i el tractarem amb la serietat que es mereix, perquè no volem contribuir a la banalització de la política com fan altres que anuncien despectivament que ni tan sols acudiran al Congrés, no sigui que els esquitxi», ha criticat López en una roda de premsa a la Cambra baixa fent una clara referència als republicans catalans.

Uns minuts abans que el dirigent socialista aparegués a la sala de premsa, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que només hi ha dues maneres de fer mal a la ultradreta: «riure i ridiculitzar-lo» o «no participar de les seves històries». «La nostra opció és no participar d’aquest circ», ha sentenciat. Des de la setmana passada, els republicans catalans negocien amb la resta de grups una resposta conjunta a Vox, tot i que aquest mateix dimarts Rufián reconeixia que «en precampanya és difícil» arribar a aquest tipus d’acord.

Les raons

El portaveu del PSOE, a més, ha donat importància a la moció de censura en el sentit que, segons ell, servirà per «contrastar dos models de Govern», el de l’Executiu de coalició i el que podrien formar PP i Vox. No obstant, aquesta premissa no està tan clara ja que per part del partit ultra només intervindrà Santiago Abascal al començament del debat i després serà Tamames qui assumeixi tot el pes. En els últims dies s’està provant que l’exdirigent del PCE manté bastantes diferències amb Vox, per la qual cosa a Sánchez i a la resta dels grups els podria resultar més difícil confrontar-hi directament.

No obstant, López ha considerat que la moció servirà per confirmar el «viatge de Feijóo a l’extrema dreta». El portaveu socialista ha denunciat que el líder del PP «esquiva els problemes» amb les polítiques d’ultradreta de Vox i que l’«abstenció» del PP davant aquesta iniciativa servirà per «legitimar» la proposta d’Abascal. «El futur de Feijóo depèn de Vox i per això seguirà el seu viatge cap a l’extrema dreta», ha sentenciat.

Els socialistes no són els únics que ja han deixat clara la seva intenció de prendre’s seriosament la moció de censura. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha anunciat que participarà en el debat, tot i que sigui de manera breu, i una posició similar ha esgrimit el diputat de Compromís, Joan Baldoví. Davant d’aquesta situació, sembla ja gairebé impossible que la resta de grups acabin pactant qualsevol mesura per intentar deslluir la iniciativa de Vox.

El PP, contra Vox

Notícies relacionades

Per la seva banda, Feijóo ha qualificat la moció de censura de «xou parlamentari» i de «teatret polític», i ha expressat que s’hi abstindran per no «compartir paternitat» amb una iniciativa «destinada al fracàs». Des de Barcelona, ha reiterat que no la recolzaran perquè no hi «creu», ja que l’únic beneficiari és el Govern central perquè, després del debat, quedarà «acreditat» que té «suports parlamentaris».

A més, la portaveu popular al Congrés, Cuca Gamarra, ha afirmat en roda de premsa que el seu grup no abordarà la qüestió, ni qui hi intervé, fins que aquesta iniciativa estigui qualificada, perquè els interessos «tàctics» de Vox i el PSOE no els «distrauran» del que és important. Sobre el canvi de vot del PP, que passa del ‘no’ de Pablo Casado a la primera moció a l’abstenció sota la presidència de Feijóo, ha dit que són «moments polítics diferents» i això marca que el sentit del vot sigui diferent.