Moció de censura

ERC proposa als socis de Sánchez replicar a Tamames amb un discurs idèntic i pactat

Els republicans estudien amb altres grups una resposta unitària a la iniciativa d’Abascal

ERC proposa als socis de Sánchez replicar a Tamames amb un discurs idèntic i pactat
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La moció de censura de Vox ja està registrada al Congrés. Els terminis parlamentaris han començat a córrer i ara la Cambra baixa espera que sigui la presidenta, Meritxell Batet, que triï la data per al debat. A falta de fixar la cita al calendari, els socis habituals del Govern de coalició ja s’estan preparant per a l’ocasió. ERC ha plantejat a la resta de formacions fer un boicot a la iniciativa dels ultres –abocada al fracàs– i pactar tots la lectura d’un paràgraf comú com a única intervenció en el debat.

Amb el mateix Santiago Abascal admetent que la moció no tirarà endavant i que l’únic objectiu és «retratar el Govern», els socis de l’Executiu estan estudiant diferents fórmules per evitar donar més importància a aquest moviment de Vox. Fonts d’ERC expliquen que s’han posat en contacte amb totes les formacions de l’hemicicle, a excepció del PP, Cs i Vox, per proposar-los la redacció comuna d’un text que després llegeixin durant el debat i després del qual s’absentin de la Cambra baixa fins a l’hora de la votació.

Notícies relacionades

Les converses es van iniciar la passada setmana amb la intenció de consensuar una resposta de tots els grups. Aquest dilluns, la portaveu i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha assenyalat que «perquè tingui sentit, ha de ser consensuat entre totes les formacions». «Si no és així, hi participarem i farem sentir la nostra veu», ha remarcat en roda de premsa. El plantejament que han defensat els republicans davant la resta de grups és la lectura comuna d’un mateix text, tot i que fonts del partit veuen complicat arribar a un acord a causa del clima preelectoral en el qual es produirà el debat.

Tot i així, fonts parlamentàries d’altres formacions confirmen la seva «voluntat d’intentar acordar una posició conjunta» amb l’objectiu de «no entrar» en el joc de Vox. La coportaveu nacional de Podem Alejandra Jacinto ha apuntat que la moció de censura és un «esperpent» i que no s’hauria «de fer perdre ni als grups ni a la població gaire temps». Reduint les seves intervencions a un sol paràgraf, el debat podria acabar-se un dia, en lloc de dos, com sol ser habitual. No obstant, tot està molt en l’aire i a l’espera que Batet posi data al debat. En aquest sentit, hi ha veus que assenyalen que com més s’aproximi la moció de censura a les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig més difícil serà tancar aquest acord.