Programa polític

Tamames va proposar un nou estatut per crear la Nació Catalana

El candidat de Vox a la moció de censura es va cartejar amb Mas després de l’1-O

Tamames va proposar un nou estatut per crear la Nació Catalana
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Que Vox elegís un exdirigent del PCE per encapçalar una moció de censura ja era estrany, però tot pot passar. Ramón Tamames va ser, primer, diputat comunista i, més tard, parlamentari per Esquerra Unida. Ara bé, d’això fa ja més de 30 anys i la gent canvia. No obstant, més estrany és que Santiago Abascal escollís Tamames quan fa menys de sis anys estava defensant el reconeixement de la Nació Catalana, rebaixar al 4% les aportacions de Catalunya a l’Estat i, fins i tot, la creació d’una Agència Tributària Federal.

A l’estranyesa que genera imaginar una moció de censura promoguda per un partit d’extrema dreta que proposa un candidat que va ser comunista s’hi sumen cada dia noves divergències entre tots dos que no deixen de sorprendre. Vox, amb un discurs en contra no només de l’independentisme, sinó de les mateixes comunitats autònomes, ha acabat elegint Tamames, que va mantenir una molt bona relació amb l’expresident de la Generalitat Artur Mas.

Al seu llibre ‘¿Adónde vas, Cataluña? Cómo salir del laberinto independentista’, Tamames revela alguna de les missives que es va creuar amb Mas després de l’1-O i després que Felip VI es dirigís a la ciutadania. També es cartejava amb el llavors president del Govern, Mariano Rajoy. A través d’aquesta correspondència, Tamames va construint una proposta política per afrontar la relació amb Catalunya. La primera és reanomenar Catalunya com la Nació Catalana a través d’un nou estatut.

Però no es queda allà, l’exdirigent comunista recupera propostes com traslladar el Senat a Barcelona, la creació d’un Ministeri de Qüestions Territorials –actualment existeix el Ministeri de Política Territorial–, la possible creació d’una Agenda Tributària Federal o reduir al 4% els límits de la solidaritat interregional.

Sense problemes

Notícies relacionades

Als antípodes d’aquestes propostes, fetes fa menys de sis anys, hi ha Vox. L’Agenda Espanya que va presentar el partit ultra en els últims mesos recull directament la «suspensió immediata de l’autonomia d’aquelles comunitats que utilitzin recursos» per «atemptar contra la unitat d’Espanya» o «il·legalitzar» els partits independentistes. No obstant, aquestes diferències no semblen un obstacle per als dirigents de Vox. «Coneixíem coses molt més greus, ha sigut comunista. Més que això no ens imaginem res més greu», ha fet broma el portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros.

«Com més allunyat estigui de les postures de Vox, més consolidada està la idea de l’objectiu de portar una persona independent que pugui atraure gent que vota i es manifesta diferent de Vox», ha afirmat el dirigent ultra. Espinosa de los Monteros ha assenyalat que aquest tipus d’opinions són les que haurien de fer que els grups parlamentaris escoltessin Tamemes abans de posicionar-se si recolzar o no la moció de censura.