Coincidint amb la visita de Sánchez a Ucraïna

Feijóo acusa el Govern central de «finançar» la guerra de Putin a l’augmentar la compra de gas rus

Els conservadors denuncien la contradicció de l’Executiu per enviar armes als ucraïnesos mentre augmenten les importacions

Feijóo acusa el Govern central de «finançar» la guerra de Putin a l’augmentar la compra de gas rus

Tarek / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Diputats del PP fa setmanes que arrosseguen la denúncia i aquest dijous, coincidint amb la visita de Pedro Sánchez a Kíiv (Ucraïna), ho ha fet també el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo. Els conservadors censuren que Espanya hagin augmentat en els dos últims anys la compra de gas a Rússia mentre l’Executiu ofereix ajuda militar als ucraïnesos. «És lamentable que ens hàgim convertit en un dels països que més gas importa de Rússia. En conseqüència, estem finançant de manera indirecta la invasió il·legal d’Ucraïna», s’ha queixat Feijóo aquest matí.

Aquesta contradicció entre estendre la mà els ucraïnesos i pagar milions d’euros a Vladímir Putin pel gas es deu, segons fonts del PP, a l’«erràtica política exterior» de Sánchez en dos sentits: per haver enfadat Algèria a l’haver reconegut el pla d’autonomia per al Sàhara que proposa el Marroc i pel límit al gas (el límit al preu de la generació d’electricitat a través d’aquestes molècules), que ha provocat que es consumeixi molt més.

«Espanya pràcticament no importava gas de Rússia i avui importa el 25% del que consumim», ha dit Feijóo. Segons les dades d’Enagás, el transportista únic d’aquest producte, el mes de gener passat va ser una cosa menor: el 18,6%, el quart subministrador. Per ordre, la principal compra es va fer a Algèria (25%) i després als EUA (20,7%) i Nigèria (20,2%). Si es miren les dates de la invasió, ara fa un any, en general les empreses energètiques espanyoles compren un 63% més de gas rus.

No hi ha veto de Brussel·les

Notícies relacionades

Cal assenyalar que, en tot cas, el gas el compren les empreses, no el Govern, i, en aquests moments, Brussel·les no ha posat cap sanció a aquest producte rus, com sí que ha fet, per exemple, amb el petroli.

Al seu parer, «és important» que els ciutadans sàpiguen aquestes coses i que «coneguin la política energètica del Govern i els costos que ha suposat la ruptura del tractat d’amistat amb Algèria, que era el principal subministrador de gas» a Espanya. No obstant, cal recordar que Algèria és un país amic de Rússia. De fet, va ser un dels països que es va abstenir de condemnar la invasió llançada per Putin sobre Ucraïna a l’ONU. Cal recordar que, en la votació del 2 de març de l’any passat, 141 dels 193 representats a l’Assemblea General van aprovar una resolució que «deplora en els termes més enèrgics l’agressió  comesa per la Federació de Rússia contra Ucraïna», 35 es van abstenir, cinc hi van votar en contra (Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea) i 12 estats no hi van participar.