Pacte de pressupostos

Els Comuns asseguren que treballen per «bloquejar» des del Govern els macroprojectes

L’alcaldable del partit a Sabadell, Joan Mena, rebutja pactar després de les municipals amb el PSC pel seu «negacionisme climàtic»

Els Comuns asseguren que treballen per «bloquejar» des del Govern els macroprojectes

Catalunya en Comú

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’acord de pressupostos entre ERC i el PSC, més enllà de l’impacte polític que suposa la ruptura de blocs al Parlament, té també un ressò territorial. La inclusió dels macroprojectes en el marc general del pacte ha donat peu a la convocatòria de manifestacions que incomoden especialment els republicans. Els Comuns, que justament es vanten d’haver aconseguit que els comptes no incloguin ni una sola partida per a l’aeroport del Prat, la B-40 i el complex d’oci Hard Rock, han anunciat aquest dilluns que no només se sumaran a les protestes, sinó que des del Govern treballen per «bloquejar» recursos destinats a aquestes infraestructures.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha recordat la bel·ligerància de la presidenta Yolanda Díaz amb els macroprojectes, però ha afegit que el fet que l’espai d’Unides Podem els combati des de la Moncloa no és suficient. «Que es parin definitivament depèn de la voluntat d’ERC», ha assegurat, alhora que ha demanat als republicans que deixin de «posar-se de perfil» davant projectes que defensa la «pinça entre el PSC i Junts».

La primera oportunitat per fer-ho, ha apuntat Mena, és que el conseller de Territori, Juli Fernàndez, participi en la manifestació contra el quart cinturó que s’ha convocat aquest diumenge a Sabadell. «No tinc cap dubte que qui va ser alcalde de Sabadell hi hauria participat; la pregunta és què farà ara el conseller», ha deixat caure el portaveu dels Comuns burxant en les contradiccions que assumeix el Govern d’ERC. El partit d’Ada Colau s’afegirà també a la protesta del 4 de març a Barcelona per exhibir el rebuig dels macroprojectes.

Notícies relacionades

Mena, que és alcaldable dels Comuns a Sabadell, ha admès que amb el posicionament del PSC sobre la B-40, així com la defensa de la construcció d’una piscina de surf artificial a la ciutat, és molt «difícil» que es pugui pactar amb els socialistes un govern com el que té el seu partit a Barcelona. «Mantenen una actitud de negacionisme climàtic», ha etzibat sobre el partit de l’alcaldessa Marta Farrés. A més, considera directament una «mentida» que la formació de Salvador Illa defensi que gràcies a l’acord per als comptes hi haurà partides per als polèmics projectes. El pacte amb els republicans, insisteixen, està ple d’«eufemismes».

Trias, «de perfil» davant la causa de Borràs

Just el dia en què un dels acusats ha incriminat la presidenta de Junts, Laura Borràs, durant el judici que se celebra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els Comuns han emplaçat l’alcaldable dels postconvergents a la capital catalana, Xavier Trias, a aclarir si creu que es tracta d’un cas de «persecució política», com defensa l’oficialitat del partit, o d’un «cas de corrupció». Catalunya en Comú ha assenyalat que Trias, així com altres dirigents destacats de Junts, «es posen de perfil» davant una causa que, han insistit, ha de fer que la formació es pregunti «fins quan» Borràs continuarà sent la seva presidenta.