Pendent de data

El judici del cas Pujol es retarda: fa més d’un any que la família expurga les referències alienes al procediment

El jutjat encara no ha elevat a la Sala Penal el procediment, fet que complica que el judici se celebri el 2023

El judici del cas Pujol es retarda: fa més d’un any que la família expurga les referències alienes al procediment

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El judici del cas Pujol s’està retardant i no es preveu que se celebri el 2023 i potser ni el 2024, però no pels problemes organitzatius que pugui tenir l’Audiència Nacional per assenyalar vistes, pel qual es dona preferència a les causes amb pres i que l’obliga a utilitzar determinades sales en funció del nombre d’acusats i advocats. Fonts jurídiques assenyalen a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que el motiu és, en bona mesura, el temps que està trigant la defensa de la família Pujol a expurgar la causa per apartar-hi tota referència personal aliena al procediment.

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va dictar la interlocutòria d’obertura de judici oral el juny de l’any passat, una vegada que la Fiscalia Anticorrupció va formalitzar la seva acusació contra l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els seus set fills. La dona de l’expresident, Marta Ferrusola, va quedar fora del procediment per demència sobrevinguda a petició de la defensa. Una opció que podria acabar sent aplicada al mateix Jordi Pujol, si la recuperació de l’ictus que va patir fa unes setmanes no resulta tan bona com s’espera o el seu estat de salut es complica d’una altra manera atesa la seva avançada edat.

Anticorrupció va presentar la seva sol·licitud de penes el maig de l’any passat, després que la Sala Penal ratifiqués la interlocutòria de l’anterior instructor del cas, el jutge José de la Mata, que el juliol del 2020 va proposar jutjar tota la família per formar una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb activitats corruptes. Part d’aquestes, precisava el jutge, van coincidir en el temps amb la Presidència de la Generalitat per Jordi Pujol Soley (1980 i 2003).

El jutge concloïa que l’expresident de la Generalitat, la seva dona i els seus set fills, amb l’ajuda de 18 persones més, com Mercé Gironés, exdona de Jordi Pujol Ferrusola, amb el que es va iniciar la investigació de la causa, o els empresaris Luis Delso, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol, van poder cometre delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental.

Un dret de la defensa

La defensa va presentar el seu escrit per oposar-se a les acusacions fa pràcticament ara un any. En l’escrit s’assegurava que «no existeix un sol ingrés en el patrimoni» familiar «que tingui relació causal amb un abusiu i il·legítim exercici de la seva autoritat i potestats públiques». Mirava de neutralitzar amb l’herència que li va deixar el seu pare, Florenci Pujol, les acusacions que li dirigeixen la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions que exerceixen Podem i Grand Tibidabo. Només l’Advocacia de l’Estat no acusava l’expresident.

Notícies relacionades

Des de mesos abans s’havia donat oportunitat a la defensa d’informar al jutjat sobre el que creu necessari apartar del procediment perquè es procedeixi a la seva expurgació. L’actual instructor del cas va intentar abreujar el tràmit donant-li un termini, però la Sala Penal li va assenyalar que es tractava d’un dret de la defensa, així que no tenia més opció que esperar que fos ella la que respongués el requeriment. Hi ha la circumstància que l’advocat encarregat de fer-ho ara està de baixa.

Fins que no es procedeixi a l’expurgació del cas Pujol, aquest no podrà ser elevat a la Sala Penal. Llavors començarà a córrer el rellotge per procedir a assenyalar la vista oral. Serà llavors quan s’haurà de comprovar la disponibilitat de sales amb què compta el tribunal, tant a la seva seu del carrer Génova com a la de San Fernando de Henares.