Pedro Sánchez rebutja comparèixer al Parlament pel cas Pegasus

La Cambra catalana també havia demanat la compareixença de Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska

Pedro Sánchez rebutja comparèixer al Parlament pel cas Pegasus
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat comparèixer en la comissió d’investigació del Parlament sobre l’espionatge a independentistes amb el programa Pegasus. Segons ha avançat RAC-1 i ha confirmat EL PERIÓDICO, Esquerra Junts i la CUP havien demanat la seva compareixença per al 3 de març, juntament amb les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, i els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska.

Fonts de la Moncloa asseguren que «amb el màxim respecte institucional al Parlament», el president i els ministres han «de retre comptes davant el Congrés i el Senat», on ja van respondre «a múltiples preguntes i compareixences sobre aquesta qüestió». Per això, rebutgen comparèixer a la Cambra catalana. Segons l’article 57 del Reglament, és obligatori comparèixer en les comissions d’investigació, tot i que ja en altres ocasions el govern espanyol ha rebutjat fer-ho emparant-se en informes del Consell d’Estat.

El conegut com a ‘Catalangate’ va suposar un dels principals episodis de distanciament entre el Govern i els seus socis d’Esquerra, i va arribar a congelar el diàleg amb la Generalitat durant tres mesos. A més, la qüestió li ha costat a Sánchez més d’una reprimenda des de l’exterior, com la resolució de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) on s’alertava de les vulneracions de drets humans o l’informe de la comissió d’investigació del Parlament Europeu que va apuntar que el Govern va ser «probablement» el primer clientde Pegasus a la Unió Europea. El CNI es va escudar en la llei de secrets oficials per no respondre davant l’Eurocambra.

Aquest espionatge va afectar unes 60 persones vinculades a l’independentisme, entre elles, polítics com Pere AragonèsCarles PuigdemontLaura Borràs i Oriol Junqueras, i múltiples advocats i activistes. 18 van ser espiades amb aval judicial, entre ells l’actual president, segons va acreditar al Congrés la llavors directora del CNI, Paz Esteban.

D’altra banda, el Parlament també ha demanat la compareixença dels exvicepresidents del Govern Soraya Sáenz de Santamaría, Carmen Calvo i Pablo Iglesias, els exdelegats Enric Millo i Teresa Cunillera, junt amb l’actual titular del càrrec, Maria Eugènia Gay, així com dirigents del CNI, experts en drets humans, i advocats.

Notícies relacionades

El 20 de gener ja van comparèixer en la comissió els advocats Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas, que van acusar el Govern espanyol de malversació i la Fiscalia, d’obstaculitzar la investigació. Pegasus és un programa espia de l’empresa israeliana NSO Group que només poden comprar els estats.

El rebuig de Sánchez de la petició de compareixença al Parlament té lloc un dia després que una investigació internacional, en la qual participa ‘El País’, revelés que els atacs cibernètics contra la Generalitat durant la consulta del 9-N van ser perpetrats per un empresari israelià que treballa per a serveis d’intel·ligència i organismes de seguretat governamental. El Govern ja estudia accions legals per aquest fet, tot i que no s’ha posat en contacte amb el Govern espanyol per abordar-ho. El 2014 qui governava a la Moncloa era Mariano Rajoy i el Partit Popular.