ESCRIT D'ACUSACIÓ

Podem demana 16 anys de presó per a Jordi Pujol i més de mig centenar per al seu primogènit

Xifra en 123 milions els diners presumptament blanquejats per la família

Sol·licita que es decomissin 2 milions d'euros a CDC per lucrar-se amb béns il·lícits

zentauroepp52263919 barcelona 12 02 2020 funeral de diana garrigosa en el tanato200801181005

zentauroepp52263919 barcelona 12 02 2020 funeral de diana garrigosa en el tanato200801181005 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’acusació popular que exerceix Podem en el ’cas Pujol’ no ha esperat la Fiscalia Anticorrupció per acusar la família de l’expresident català. Per a aquest en concret demana 16 anys de presó pels delictes d’associació il·lícita, falsedat i blanqueig de capitals, mentre que per al seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, la petició de presó supera en sis mesos el mig centenar d’anys. No en va els atribueix un blanqueig continuat de 123,6 milions d’euros al llarg dels anys, pel qual, a més, reclama el decomís d’una mica més de dos milions d’euros de Convergència.

L’escrit, a què va tenir accés aquest diari, introdueix en totes les peticions de condemna una pena alternativa d’organització criminal per al cas que el tribunal entengués que no poden ser condemnats per associació il·lícita, delicte que aquesta acusació considera més adequat al moment que van començar a blanquejar. Amb l’alternativa d’organització criminal, inclosa de forma subsidiària, la petició de pena s’eleva fins als 20 anys en el cas de Pujol Soley i 54 per al seu fill gran.

La principal diferència que inclou la lletrada Aina Díaz respecte al relat de fets realitzat pel jutge José de la Mata en la interlocutòria en quèe va donar per conclosa la instrucció és que inclou Mercé Gironés, exdona de Jordi Pujol Ferrusola, entre els directors de l’organització criminal que conformava el clan familiar. Per a ella sol·licita 39 anys i mig de presó. El segueix en importància de les penes sol·licitades Josep Pujol, per al qual es demanen 15 anys i la seva mare, Marta Ferrusola, 13. Per a les filles la pena sol·licitada és de sis anys de presó.

Repartiment del blanqueig

Notícies relacionades

L’acusació popular considera que la família Pujol-Ferrusola, incloent Mercé Gironés, han de respondre «directament, conjuntament i solidàriament» pel valor dels béns blanquejats que en el seu conjunt ascendeix a 123.657.300 euros. D’ells considera que el patriarca ha de respondre d’aquesta quantitat en un 10%, la seva dona en un 5 i el seu fill gran en un 25. Després xifra en un 10% la quantitat per la qual han de respondre Gironés i Josep, Oleguer, Oriol i Pere Pujol Ferrusola; Mireia i Marta, en un 5%.

L’escrit, en el qual se sol·licita que declarin 128 testimonis més els agents que van participar en la instrucció, també demana el decomís de 2.203.036 euros de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), a l’entendre que va rebre aquesta part dels guanys il·lícits dels Pujol.