Condemna als líders del procés

ERC acusa el Suprem de donar un «cop a la democràcia» a l’aplicar la reforma penal

Junts anuncia un recurs contra la revisió de penes de l’alt tribunal i Puigdemont avisa els republicans que «és un error negociar en solitari i en secret»

  • ¿Fins quan estan inhabilitats els líders del procés després de la revisió de condemnes del Suprem?

ERC acusa el Suprem de donar un «cop a la democràcia» a l’aplicar la reforma penal

Eli Don

5
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La revisió de la condemna als líders del procés per part del Tribunal Suprem no ha satisfet gens els partits independentistes. Esquerra lamenta que la reforma del Codi Penal que va aprovar el Congrés la tardor passada ha quedat en «paper mullat», i ho atribueix a una justícia «retrògrada» que ha fet un «cop a la democràcia». El president Pere Aragonès, en una entrevista a RAC-1, també ha reconegut que la reforma tènia per objectiu «reduir la repressió», però ha atribuït el resultat final a una «interpretació molt forçada del Suprem» feta amb «voluntat de venjança».

L’alt tribunal ha decidit canviar el delicte de sedició del qual va acusar els exmembres del Govern pel de desobediència, però mantenir el de malversació. Així, la inhabilitació d’Oriol Junqueras i Dolors Bassa seguirà fins al 2031 i la de Raül Romeva i Jordi Turull fins al 2030. La resta de condemnats, que no ho estaven per malversació, sí que veuen extingida la seva inhabilitació i podrien presentar-se en una noves eleccions. En el cas de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, tot i que ja no estaran inhabilitats, se’ls canvia el delicte de sedició pel de desordres públics.

Els republicans, que van acordar i van votar aquesta reforma del Codi Penal, ho veuen un «cop a la democràcia» i han acusat la justícia espanyola d’estar «supeditada a la dreta més extrema». Això sí, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha celebrat que s’aixequin les inhabilitacions de Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i ha afirmat que l’arbitrarietat del Suprem «facilitarà» la defensa dels líders independentistes des dels tribunals internacionals.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha acusat el Suprem de «retorçar la interpretació del Codi Penal» després de la sentència que el condemna per un delicte de desobediència en concurs amb malversació, i que manté la pena d’inhabilitació de 13 anys. «Guiat per l’ànim de la venjança i de la voluntat política, el mateix tribunal decideix aplicar el Codi Penal com l’havia redactat el PP per perseguir-nos a nosaltres», ha afirmat en declaracions a la premsa des de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona), i ha afirmat que la reforma penal «serveix per protegir tots aquells que defensen els drets humans, les llibertats fonamentals i la dissidència davant els abusos de poder».  Quan li han preguntat si recorrerà la sentència al TEDH, Junqueras ha assegurat que «sempre defensarà la seva posició i les seves conviccions, des de la presó, des de fora, des del carrer i des dels àmbits judicials com el TEDH».

Junts torna a atacar ERC

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha lamentat que «res ha canviat» perquè el Suprem «continua fent de legislador, d’opinant polític i de justicier». En aquest sentit, ha retret a ERC haver votat la reforma del Codi Penal «sense acord amb la resta de l’independentisme». «Sabent que quan hi ha una petita escletxa, el Suprem t’agafa tot el braç, que es mou en termes d’escarment, hauria valgut la pena que una iniciativa així no hagués sigut feta al marge de tanta gent que pugui estar implicada», ha afirmat.

A més, el dirigent de Junts s’ha mostrat preocupat «per totes les persones pendents de judici dels fets de l’1-O». «Veient la interpretació de desordres públics i malversacions, el resultat és invers al que es pretenia amb la reforma del Codi Penal», ha sentenciat. Per tot això, ha avançat que presentaran recurs per aquesta decisió i que seguiran el camí cap a Europa, on assegura que hi ha «justícia, no venjança». Respecte al seu cas personal, Turull ha afirmat que el Suprem el podrà condemnar «per vida jurídicament», però que no l’inhabilitarà «ni un minut del compromís de fer efectiva la independència».

L’expresident Carles Puigdemont ha carregat contra ERC i ha assegurat que «és un error» negociar amb l’Estat «en solitari, en secret i sense mediador»: «Si s’han de fer tractes amb els espanyols cal prendre totes les precaucions possibles». «El PSOE no té cap problema amb la decisió del Suprem d’avui ni l’inquieta el més mínim», sinó que «li va bé per poder ensenyar múscul patriòtic i anticatalà davant el PP en la precampanya del llarg període d’eleccions que ens espera», ha afegit. Així, ha dit que pensar que els jutges «se sentiran vinculats pels acords polítics entre un govern i un grup parlamentari és ignorar com funciona Espanya des de fa segles»: «Això ho sap perfectament la part espanyola de la taula de diàleg», ha resolt.

Sobre el canvi de sedició a desordres públics contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, Òmnium ha lamentat que el tribunal insisteixi a acusar-los de «violents per haver exercit drets fonamentals». El seu actual president, Xavier Antich, ha tornat a rebutjar la revisió de la sentència perquè «no reconeix ni repara la vulneració de drets».

Els socialistes eviten mullar-se

Notícies relacionades

A l’altre costat, el PSC s’ha limitat a afirmar que «respecta les decisions judicials» i no ha entrat a valorar cap aspecte tècnic ni polític sobre el que aquesta sentència suposa. De fet, preguntada per si als socialistes els preocupa que la lectura que ha fet el Suprem de la reforma del Codi Penal pugui impactar en la causa contra dirigents d’ERC com ara Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, la portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha repetit que «respecten les decisions judicials sobre tots els processos oberts».

Des de Ciutadans, la diputada Anna Grau ho ha qualificat d’«amnistia per etapes», tot i que ha reconegut que en el cas de Junqueras haurà d’«esperar una mica més del promès o insinuat en inescrutables taules de diàleg». No obstant, ha suggerit que el soci de Pedro Sánchez és Pere Aragonès, no Oriol Junqueras, i que el president «segur que agraeix que l’alliberi de la competència».