Relació entre partits

¿Qui anirà i qui no a la manifestació en suport a Laura Borràs davant el seu judici per corrupció?

ERC i la CUP han rebutjat manifestar-se amb la presidenta suspesa a les portes del tribunal, però el gran dubte és què farà l’alcaldable Xavier Trias

  • El beneficiari dels contractes de Laura Borràs negocia amb la fiscalia inculpar la presidenta de Junts

¿Qui anirà i qui no a la manifestació en suport a Laura Borràs davant el seu judici per corrupció?

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, s’asseurà aquest divendres al banc dels acusats per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La Fiscalia li demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació per fraccionar contractes i encarregar-los a dit. La líder de Junts defensa que es tracta d’un cas de «persecució política» i de ‘lawfare’. Un relat que no compra gran part de l’independentisme.

Per aquesta raó tots els ulls estaran centrats aquest divendres a veure qui hi acudeix i, sobretot qui no, a la manifestació en suport a Borràs. Està citada a les 10 en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

¿Qui hi anirà?

Junts farà un desplegament al passeig Lluís Companys. Està previst que la presidenta del partit arribi acompanyada de la plana major de la formació i que el secretari general, Jordi Turull, faci declaracions a la premsa. A més, des dels comptes oficials del partit i de diversos representants pròxims a Borràs es crida a la manifestació.

El gran dubte, tanmateix, serà veure què fa Xavier Trias, que no ha aclait si hi serà. L’alcaldable per Barcelona no vol allunyar-se del vot moderat i ja va evitar la concentració independentista contra la cimera hispanofrancesa. També sorprèn que des del Parlament, els postconvergents hagin mantingut un perfil baix respecte al judici. No han impulsat cap text de suport i, de fet, ni tan sols ho van esmentar durant la sessió de control el president d’aquest dimecres.

Més enllà del partit, l’ANC ha anunciat que enviarà una delegació liderada pel seu vicepresident, Jordi Pesarrodona, davant les portes del tribunal.

¿Qui no hi anirà?

Ni ERC, ni la CUP aniran a la trobada. Consideren que l’origen de la causa contra Borràs no té res a veure amb la «repressió política» i que es tracta d’una «mala praxi». Sí que reconeixen que podria haver-se amplificat per ser qui és, però creuen que barrejar les coses fa un «flac favor» al moviment independentista.

Tampoc hi haurà cap representació institucional. Ni per part del Govern, ni per part del Parlament. La Taula de la Cambra catalana no té prevista cap comparsa, i els diputats de Junts que acudeixin a la trobada ho faran a nivell de grup parlamentari. Qui encara no s’ha posicionat és Òmnium. A un dia del judici, l’entitat manté silenci sobre la seva assistència a la concentració.