TSJC

L’amic de Laura Borràs negocia amb la fiscalia inculpar la líder de Junts

  • Isaías Herrero, ja condemnat per tràfic de drogues, intenta evadir de nou l’ingrés a la presó i podria assenyalar la dirigent independentista com la persona que li va indicar que havia de fraccionar els contractes

L’amic de Laura Borràs negocia amb la fiscalia inculpar la líder de Junts

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Isaías Herrero, l’informàtic i amic de Laura Borràs, està negociant amb la fiscalia la possibilitat d’inculpar la presidenta de Junts en el judici que començarà aquesta setmana en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel fraccionament de contractes quan la dirigent independentista dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts coneixedores del cas. L’advocada d’Herrero es va entrevistar divendres passat amb una de les fiscals que s’encarregarà de celebrar el judici, però el pacte, al final, no va quedar tancat. Tot dependrà de com es desenvolupin les qüestions prèvies que es plantejaran aquest divendres durant la primera sessió de la vista.

Aquest escenari obre la possibilitat que Herrero, que ja va ser condemnat per tràfic de drogues a cinc anys i tres mesos, pot beneficiar-se d’una petició menor de pena per part de la fiscalia. Però per a això, haurà de confessar en el judici que el fraccionament dels contractes va ser idea de Borràs, que va ser qui, en realitat, li va donar les indicacions perquè ho fes. La modificació de l’escrit d’acusació i, per tant, de la sol·licitud d’una condemna menor es podria realitzar en les qüestions prèvies, situació que les fonts consultades no consideren probable, o en les conclusions finals, quan l’informàtic ja hagués declarat davant el tribunal i inculpés de forma clara a la que era la seva amiga.

Aquest canvi suposaria un cop a la presidenta de Junts, ja que la culpa de les presumptes irregularitats en la contractació recauria sobre ella. La fiscalia demana per a Herrero la mateixa condemna que sol·licita per a Borràs: sis anys de presó per falsedat documental i 21 anys d’inhabilitació per ocupar un càrrec públic i una multa de 72.000 euros. Però, per ara, tot està en l’aire. Per al tercer imputat, Andreu Pujol, que va participar en aquestes adjudicacions, l’acusació pública sol·licita tres anys de presó, multa i inhabilitació.

El segon pacte

La maniobra d’Herrero va encaminada a evitar ingressar a la presó. La condemna de cinc anys i tres mesos de presó per tràfic de drogues li va ser suspesa si no tornava a delinquir i després d’arribar a un acord amb la fiscalia per confessar. Els fets dels quals ara se l’acusa són anteriors i si el TSJC li imposa una pena mínima pel ‘cas Borràs’, l’informàtic podria evitar de nou l’ingrés a la presó. Aquest és el segon imputat en la causa que arriba a un acord i que va ser exculpat després d’implicar Laura Borrás.

Notícies relacionades

En l’escrit d’acusació, les fiscals Assumpta Pujol i Teresa Duerto relaten que la junta de govern de l’ILC va acordar el 20 de març del 2013, quan Borràs ja ostentava la direcció, encarregar l’elaboració d’un portal web i el seu manteniment a Herrero, amb qui havia mantingut relacions professionals prèvies a la universitat i en un grup d’investigació. «Actuant de mutu acord i amb unitat de propòsit», tots dos van pactar que la retribució per aquests serveis informàtics es faria a través de la contractació administrativa, «fraccionant indegudament en diferents contractes menors» (d’import no superior als 18.000 euros, sense IVA), incideix l’acusació.

«De manera recurrent», la dirigent de Junts, en qualitat de directora de l’ILC,  va atorgar un total de 18 contractes a Herrero, «directament o indirectament a través d’altres persones físiques o jurídiques interposades». El propòsit, segons la fiscalia, era «vulnerar els principis de transparència i concurrència pública previstos legalment», sent conscients que amb «la seva manera d’actuar infringien obertament el compliment de la normativa en matèria de contractació administrativa» i impedien que «la gestió del servei pogués ser adjudicada a una altra persona». L’import d’aquests serveis informàtics encarregats a Herrero entre el 2013 i 2017 ascendeix a 277.438,17 euros (336.700,29 euros amb IVA).