Sessió de control al Parlament

Aragonès i Illa defensen braç a braç els pressupostos dels seus respectius crítics

Tots dos líders defensen «l’interès dels ciutadans» davant la «bombolla» electoral dels partits

Aragonès i Illa defensen braç a braç els pressupostos dels seus respectius crítics

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada un amb la mirada cap al seu camp electoral, Pere Aragonès i Salvador Illa, encara sota la ressaca del pacte de pressupostos de la setmana passada, han unit el discurs contra els respectius crítics. El president s’ha enfrontat a la CUP i Junts; el socialista, a Ciutadans i el PP. A tots, Aragonès i Illa els han dirigit el mateix missatge: «La missió d’aquest Parlament és millorar i facilitar la vida dels ciutadans».

El mateix desenvolupament establert de la sessió de control al president, en què tots els grups parlamentaris, de menys representat a més, dirigeixen les seves preguntes al cap de l’Executiu, ha fet que el primer a rebre els atacs fos Illa, des dels grups del PP i de Ciutadans. Davant la impossibilitat d’un torn de rèplica del socialista, ha sigut Aragonès el que ha respost a tots dos grups.

Alejandro Fernández i Carlos Carrizosa han mirat de fixar el PSC al camp dels partits independentistes, en clara intenció electoral, especialment del portaveu del partit taronja, per drenar l’hemorràgia de vots que a les últimes conteses se’n van del seu partit al PSC. Aragonès els ha retret que visquessin «a la bombolla mediàtica i política» quan del que es tracta és «del dia a dia de la gent».

Després de l’interval habitual de l’extrema dreta, amb la no menys habitual crida a tornar a l’ordre pel seu discurs xenòfob i difamatori, els atacs al pacte pels comptes s’han disparat des dels grups independentistes.

Primer, la CUP, via Laia Estrada, que ha renegat d’un pacte que tingui l’aval de la patronal catalana i ha fet acusacions de «privatització» dels serveis públics. «Vostès no volen el Hard Rock Cafe ni l’ampliació de l’aeroport, però, si a l’hora de la veritat els accepten, ¿què els diferencia de la sociovergència?», ha preguntat l’anticapitalista. El portaveu de Junts, Albert Batet, per la seva banda, ha assenyalat a Aragonès que «revivint tripartits autonòmics amb el PSC i els Comuns» no es camina cap a la independència.

Als anticapitalistes, Aragonès els ha negat les seves afirmacions. «Vostès parlen de partits, i jo, de persones. No són aquests els pressupostos de les rendes altes», com ha asseverat Estrada, «i no privatitzen res, al revés, es podrà procedir a la consolidació de places públiques en educació més àmplia des de fa anys».

I a Batet li ha replicat que «escapant-se de les seves responsabilitats, sortint del Govern i pactant amb l’oposició que tant demonitza a aquest Govern tampoc s’avança cap a la independència». Amb tot, ha tornat a deixar el guant per a una pròxima col·laboració, tot i que sembli complicat. «Queda feina per fer. Vostès [per Junts] han de decidir si volen assistir des de la barrera a aquest treball o si s’hi volen implicar».

Notícies relacionades

Les intervencions entre els Comuns i Aragonès han sigut de guant blanc. Jéssica Albiach ha volgut desmentir qualsevol rumor que pogués situar la seva força al Govern i ha passat una pilota mesurada al president perquè aquest pogués carregar les tintes contra el Govern de Pedro Sánchez per la manera (lenta) en què es gestionen els fons europeus Next Generation.

L’última intervenció ha sigut la d’Illa. Després d’haver batallat com qui diu junts contra els seus respectius crítics, tots dos s’han saludat sense més complicitat que el mer respecte.