Reunió de Govern

L’economia catalana remunta la caiguda per la pandèmia però es manté per darrere de Madrid

El PIB català se situa per sobre dels valors previs al confinament

L’economia catalana remunta la caiguda per la pandèmia però es manté per darrere de Madrid
1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia catalana ha superat ja els efectes de la pandèmia i els seus números macroeconòmics ja han deixat enrere l’estat en què estava abans del 14 de març de 2020, data d’inici del confinament. Segons ha detallat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, Catalunya va créixer el 2022 un 5,5%, al ritme de la resta d’Espanya i dos punts per sobre de la mitjana europea. Això ha provocat que el PIB, en el tercer trimestre de l’any passat, ja superés en un 0,1% els valors del quart trimestre del 2019, l’últim sense afectació pandèmica. després del quart trimestre, el diferencial ja era del 0,4%. Amb tot, fonts del Govern van apuntar que l’economia catalana es manté a unes dècimes per darrere de la Comunitat de Madrid.

Les dades provenen de l’informe macroeconòmic que la Consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha presentat en la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. La indústria, amb una aportació del 20,5% al total econòmic, es manté com el principal pilar de l’economia catalana. L’aportació d’aquest sector en l’economia espanyola és del 16,9% i en la del conjunt de la Unió Europea, del 19,7%.

Catalunya és, a més, la comunitat autònoma amb més nombre d’empreses (el 18,3% del total espanyol, dos punts per sobre de Madrid). Quant a les exportacions, les catalanes suposen el 25% del total d’Espanya, gairebé el doble que la comunitat madrilenya, segona de nou en el rànquing.

Notícies relacionades

Finalment, quant a l’atur, Catalunya aconsegueix un 9,7%, 3,2 punts per sota de la mitjana espanyola, que se situa en un 12,9%.

En matèria més política, el Govern monocolor republicà va comunicar, com era d’esperar, que tampoc acudirà a la concentració de suport a Laura Borràs abans que comenci el seu judici, divendres vinent. «Respectem la presumpció d’innocència de Borràs i esperem que tingui un judici just», va assenyalar Plaja