Xoc al Govern

Podem acusa el PSOE de «tornar al Codi Penal de ‘La manada’» i donarà la batalla al Congrés

Els morats eviten pronunciar-se sobre el futur de la coalició i asseguren que estan centrats a defensar el consentiment

Podem acusa el PSOE de «tornar al Codi Penal de ‘La manada’» i donarà la batalla al Congrés

Fernando Alvarado / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els dirigents de Podem s’han despertat aquest dilluns amb la notícia que el PSOE registraria en solitari una proposició de llei per modificar la llei del ‘només sí és sí’. Davant la falta d’acord, els socialistes no han volgut esperar els seus socis. La coportaveu de Podem María Teresa Pérez ha dit que els sembla «totalment incomprensible» que el PSOE vulgui «tornar al Codi Penal de ‘La manada’» i ha assegurat que treballaran al Congrés per evitar que es toqui el consentiment.

«És intolerable eliminar el consentiment com a centre de la norma i el defensarem durant el tràmit parlamentari», ha dit la dirigent morada en una roda de premsa a la seu del partit que s’ha produït pocs minuts després que el PSOE hagi registrat la seva proposta al Congrés. Més enllà d’aquestes paraules, Pérez no ha volgut pronunciar-se sobre si aquest pas dels seus socis provocarà la ruptura de l’Executiu de coalició. No obstant, fonts de la direcció morada assenyalen que «el debat ara no és sortir o no del Govern, sinó protegir la llei».

Referent a això, la portaveu morada ha criticat que la proposta que han presentat els socialistes suposa tornar al model anterior, en el qual es diferenciaven els delictes d’abús i agressió sexual segons si hagués existit «violència o intimidació». «Quan es plantegen subtipus que posen al centre la violència o la intimidació pots dir-li com vulguis, però estàs tornant al model anterior», ha sentenciat Pérez.

Buscar suports

Fonts de la direcció de Podem critiquen que durant tot el cap de setmana s’hagi estat negociant i que aquest dilluns s’hagin assabentat pels mitjans de comunicació que els seus socis presentarien una proposició de llei unilateralment. «Realment és incomprensible. Saben que això no afectarà les revisions de penes», assenyalen aquestes veus, que també apunten que el PSOE només està buscant «una sortida política al problema que els estava plantejant la dreta».

Notícies relacionades

«És evident que nosaltres no podem acceptar el model anterior», recalquen les mateixes fonts. En aquest sentit, Pérez ha deixat clar que continuaran buscant un acord amb el PSOE durant el tràmit parlamentari, tot i que ha deixat caure que els socialistes ja disposen del suport del PP per tirar endavant aquesta modificació. «Treballarem amb qui calgui per protegir el model del consentiment i que no es torni al model de ‘La manada’», ha insistit.

A més, Pérez ha deixat clar que aquesta és la posició unitària a l’espai morat: «A Unides Podem estem d’acord tots que cal protegir el consentiment com a centre de la norma i que no es pot fer un pas enrere. És un canvi de paradigma molt necessari». En aquest sentit, des de la cúpula del partit recalquen que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, està alineada amb els seus plantejament.