Pacte de rendes

El PP planteja que la pujada de l'SMI no cotitzi a la Seguretat Social

Juan Bravo, vicesecretari d’Economia, considera que aquesta mesura podria haver permès el suport de la CEOE

El PP planteja que la pujada de l'SMI no cotitzi a la Seguretat Social

Efe / Rodríguez Jiménez

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Rosa María Sánchez

El PP lamenta que el Govern no hagi aconseguit apujar el salari mínim interprofessional amb el suport de la principal patronal dels empresaris, la CEOE. Pedro Sánchez va anunciar dimarts que l'SMI augmentarà fins als 1.080 euros bruts en 14 pagues, una decisió avalada pels sindicats, però no pels empresaris. El president dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat aquests dies una «pujada» de l'SMI, tot i que no ha volgut concretar-ne mai una xifra. Sí que ha aconsellat fer-ho dins d’un «pacte de rendes», per repartir l’esforç econòmic entre empresaris, treballadors i l’Estat.

Segons el vicesecretari d’Economia del PP, Juan Bravo, tenint en compte que l’Estat «ha acabat recaptant 50.000 milions d’euros més el 2022», Sánchez hauria d’haver buscat alguna fórmula amb què l’Administració hagués col·laborat també en aquest augment de l'SMI per mitigar l’impacte en les empreses.

Augmentar-ne més del 8%

Bravo creu que el sistema podria haver sigut que «l’increment del salari mínim no estigués sotmès a cotització social». De fet, assenyala el vicesecretari a EL PERIÓDICO, potser, amb aquest sistema l’augment podria haver sigut més del 8% decidit (1.080 euros) a causa de «com està la situació i el cistell de consum». És un missatge molt potent, de col·laboració, diu, perquè l’Administració demostraria «que renuncia a la part de recaptació» que li tocaria.

Notícies relacionades

Bravo considera que haver estalviat a empreses i treballadors una cotització addicional a la Seguretat Social per l’increment de l'SMI podria haver suposat el suport de la CEOE. «Jo crec que és difícil dir que ‘no’, perquè la patronal ja va dir que el que no li havia agradat és que la convoquessin per a una reunió en què ja estava tot negociat. [Amb aquesta fórmula] hauria sigut molt complicat no arribar a un acord», assegura.

Les dades de l’atur

Respecte a les dades de l’atur que s’han conegut avui, segons les quals Espanya ha registrat una destrucció de 215.047 ocupats, Bravo ha declarat que les xifres demostren que «s’està alentint la situació econòmica i hi ha una enorme destrucció d’ocupació». El vicesecretari considera que el Govern vol «amagar aquesta situació» i això, es lamenta, només provoca que «no busqui les solucions necessàries».