Els comptes catalans

Junts acusa Pere Aragonès de liderar un nou «tripartit» a Catalunya

Els postconvergents apunten que el pacte de pressupostos del Govern amb el PSC és «un punt d’inflexió», però no aclareixen si presentaran una esmena a la totalitat

Junts acusa Pere Aragonès de liderar un nou «tripartit» a Catalunya

QUIQUE GARCÍA / EFE

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Constatem que torna el tripartit a Catalunya de la mà de Pere Aragonès». Aquesta és la proclama que ha llançat Junts després de l’acord de pressupostos que ha segellat el Govern amb el PSC, un anunci que s’ha produït just després de l’última jugada dels postconvergents per oferir un pacte d’«estabilitat institucional». El moviment, oficialitzat amb una carta enviada per Jordi Turull al president, ha quedat ràpidament encavalcat per la compareixença del líder dels socialistes, Salvador Illa, anunciant que ja hi havia ‘fumata blanca’.

Notícies relacionades

El president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, ha lamentat que en lloc de tornar al 2017, Catalunya torna al 2004 –any en què va començar a governar el tripartit presidit per Pasqual Maragall amb ERC i ICV– per decisió dels republicans. «Es constata un canvi de cicle en la política catalana, un punt d’inflexió en què Aragonès ha abandonat la majoria independentista», ha advertit el dirigent. Junts ha confrontat dues imatges: el president ha passat de ser investit amb els vots de Junts i la CUP a acordar els comptes amb el PSC i els Comuns. «Els fets parlen més que les paraules», ha sentenciat Batet.

No obstant, els exsocis d’ERC no han aclarit si presentaran o no una esmena a la totalitat malgrat que fins ara han advertit que així ho farien si els republicans estrenyien la mà de Salvador Illa. Asseguren que estudiaran aquesta possibilitat durant el termini de 10 dies que s’habilitarà al Parlament des que es tramitin els comptes. I és que una de les dificultats que ha d’esquivar Junts és que l’acord segellat amb els socialistes inclouen projectes, com la B-40, el creixement de l’aeroport del Prat i l’impuls del Hard Rock, que ells han defensat a la Cambra catalana, la majoria de vegades votant el mateix que el PSC i amb l’oposició d’ERC i dels Comuns.