Nova etapa al TC

La majoria progressista del Constitucional s’estrena amb un magistrat menys a la pràctica

L’exministre Juan Carlos Campo s’abstindrà en els assumptes que va abordar al Consell de Ministres i en els del Congrés per ser marit de Batet

La majoria progressista del Constitucional s’estrena amb un magistrat menys a la pràctica
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La majoria progressista del Tribunal Constitucional acaba de començar la seva etapa sota la presidència de Cándido Conde-Pumpido. I s’ha constatat una tendència que en el millor dels casos a la pràctica significarà comptar amb un magistrat menys dels que la constitueixen. El motiu és que Juan Carlos Campo ha decidit abstenir-se dels assumptes dels quals va tenir coneixement al Consell de Ministres, com a titular de Justícia, i dels que afecten decisions del Congrés, perquè la seva dona, Meritxell Batet, n’és la presidenta.

Al primer ple, celebrat la setmana passada, tant ell com la que era assessora de la Moncloa Laura Díez Bueso, es van abstenir en els assumptes en els quals entenien que podien estar contaminats, però el degoteig continua i al que se celebrarà la setmana vinent, entre el 7 i el 9 de febrer, Campo ho farà en sis, tots interposats contra decisions de la Mesa del Congrés, i Díez Bueno, en un.

Al primer ple Díez es va apartar en un punt en el qual s’havia de discutir la personació d’Òmnium Cultural en la qüestió d’inconstitucionalitat formulada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la norma aprovada pel Govern català per eludir l’obligació del 25% de les classes en castellà a les aules. Ara ho ha fet en el recurs presentat per més de 50 diputats del PP i Cs sobre el decret llei català que fixa els criteris aplicables a l’elaboració, l’aprovació, la validació i la revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius i respecte a la llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari. El motiu és que va participar en dictàmens del Consell de Garanties Estautàries com la seva vicepresidenta.

Llei del ‘només sí és sí’

Per la seva banda, Juan Carlos Campo es va apartar de la mera admissió a tràmit del recurs de Vox contra la llei del ‘només sí és sí’, perquè va participar en la seva elaboració. De fet, les objeccions que va posar mentre era al capdavant de Justícia van fer que el llavors vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, afirmés que «en les excuses tècniques» que rebia la llei creia que hi havia «molt masclista frustrat».

Al ple de la setmana vinent, en l’ordre del dia del qual figura com a assumpte estrella la llei de l’avortament, l’exministre de Justícia s’ha apartat de mitja dotzena de recursos contra decisions de la Mesa del Congrés, entre els quals figuren la retirada de l’acta del que era diputat de Podem Alberto Rodríguez després de ser condemnat a un mes i mig d’inhabilitació pel Tribunal Suprem o els recursos contra la votació de la reforma laboral, en la qual un diputat del PP, Alberto Casero, es va equivocar al fer-ho telemàticament i no se’l va deixar que rectifiqués.

Notícies relacionades

També s’absté de la decisió de Meritxell Batet de no demanar al Govern els expedients complets dels indults que ell mateix, com a ministre de Justícia, va proposar per als líders del procés. I en els recursos presentats pel PP i Cs contra les fórmules d’acatament de la Constitució que van utilitzar alguns diputats per prendre possessió del seu escó.

Quan un magistrat considera que incorre en algunes de les causes d’abstenció taxades per la llei sol·licita abstenir-se de l’assumpte i el ple ha de ratificar que incorre en alguna d’aquestes causes. En cas de no fer-ho, les parts poden presentar un incident de recusació contra ell per mirar d’apartar-lo. Campo ja es va apartar a l’Audiència Nacional de qualsevol assumpte vinculat a la seva participació en les deliberacions pel seu pas pel Ministeri de Justícia.