Candidatura independentista

L’ANC amenaça ERC i Junts d’impulsar la seva pròpia llista en les pròximes eleccions

L’ANC amenaça ERC i Junts d’impulsar la seva pròpia llista en les pròximes eleccions

ACN

2
Es llegeix en minuts
EFE

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha advertit que l’entitat «impulsarà» una llista «cívica» en eleccions vinents si ERC i JxCat no «reaccionen» i fan passos clars cap a la independència. La líder independentista ha mantingut les crítiques al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per declinar assistir a la manifestació independentista de la Diada de diumenge vinent, segons ha manifestat en declaracions a diversos mitjans.

«Si els partits no reaccionen, no penseu que estarem sempre lligats a vots captius, sinó que hi ha molt gruix independentista, es poden fer altres opcions i ens mourem», ha avisat Feliu, que ha deixat clar que l’ANC no «es convertirà en un partit», sinó que «fomentarà» i «impulsarà» aquesta llista cívica, de la qual els dirigents de l’Assemblea no formarien part.

Segons el seu parer, ERC i JxCat no estan propulsant «un projecte clar per a la independència»; és per això que Feliu ha advertit que si aquests partits no fan passos cap aquest objectiu polític, l’ANC «impulsarà» una «llista cívica» independentista en les pròximes eleccions. Ja en els anteriors comicis de febrer del 2021 un grup d’activistes independentistes van intentar sense èxit introduir una llista independentista alternativa a ERC, Junts i la CUP. Des del moviment ‘Primàries’ van mirar d’armar candidatura, però no van aconseguir els suports necessaris per obtenir representació al Parlament. Ara l’ANC torna a posar sobre la taula la possibilitat d’apadrinar una nova candidatura alternativa que disputi l’espai electoral als tres partits independentistes tradicionals.

Noves crítiques a Aragonès

El president de la Generalitat va anunciar aquest divendres que no participarà en la manifestació independentista de la Diada, després que la presidenta de l’ANC advertís que si Aragonès (ERC) no va a aquesta manifestació significarà que «no està implicat amb la independència».

Aragonès, que en l’última Diada sí que va acudir a la manifestació i va ser increpat per alguns assistents, creu que no seria «coherent» per la seva banda anar a aquesta marxa, tenint en compte com la planteja l’ANC, ja que una mobilització contra el paper dels partits independentistes i del Govern, i no contra l’Estat, «aprofundeix en les divergències de l’independentisme», van assenyalar fonts de la Generalitat ahir divendres.

Notícies relacionades

En declaracions aquest dissabte a RAC-1, la presidenta de l’ANC ha apuntat que la decisió d’anar o no a la manifestació és «particular», però ha considerat que en el cas d’Aragonès s’hi afegeix la qüestió de la «representativitat, el fet que representa tots com a president, i per això és més significatiu». La dirigent ha «lamentat profundament» que Aragonès prefereixi «fer-se la foto a Madrid» amb el Govern de Sánchez, però que «no se la faci amb la ciutadania de Catalunya». «És totalment contradictori», ha assegurat.

Feliu ha suggerit al president que aquesta «no és una bona estratègia tampoc de cara a Madrid», ja que si des de Catalunya no s’evidencia que hi ha «una gran força molt clara» a favor de la independència, no hi haurà «negociació possible» amb un Estat que, ha recordat, ja «ha tancat les portes» a negociar un referèndum. «El diàleg no porta enlloc», ha afegit.