Hores després de la decisió del TJUE

Felip VI als nous jutges: «No ho oblideu, sou jutges europeus»

  • El Rei recorda als togats que «la independència judicial» és «un baluard que constitueix l’essència de l’Estat de Dret»

Felip VI als nous jutges: «No ho oblideu, sou jutges europeus»

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hores després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) donés la raó al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena i aplanés el camí per a una nova euroordre de detenció contra l’expresident de la Generalitat i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, el rei Felip VI ha recordat a Barcelona als nous jutges que començaran a exercir que «avui sou també, no ho oblideu, jutges europeus», alhora que ha afirmat que la seva «independència resulta imprescindible» per assegurar l’«eficàcia i l’aplicació uniforme» del dret de la Unió Europea i la «defensa dels seus valors: la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de Dret i el respecte dels drets humans».

Felip VI ha presidit aquest dimarts l’acte d’entrega dels despatxos als nous jutges espanyols, en què han estat presents no només les màximes autoritats judicials catalanes, sinó també membres del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i el seu president en funcions, Rafael Mozo, i el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz. Com a representant de la Generalitat, hi ha acudit la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i de l’Executiu espanyol, la ministra de Transport, Raquel Sánchez, i la delegada de Govern, Maria Eugènia Gay.

En el seu discurs, el Rei s’ha adreçat als nous togats per insistir-los que a partir d’ara adquireixen un «compromís ferm i infrangible» amb la institució de la qual formen part i, «en especial, amb Espanya i amb els espanyols». «En vosaltres recau des d’aquest moment la immensa responsabilitat de prendre decisions que afecten tants aspectes de la vida dels ciutadans i a vosaltres us correspon, amb la vostra tasca diària, merèixer la seva confiança», ha afirmat.

Un valor fonamental

El monarca ha precisat que «la Justícia representa un dels valors fonamentals de les societats democràtiques com a condició indispensable per a la convivència pacífica. La vostra entrega a aquesta tasca revela una enorme vocació de servei als vostres conciutadans i, en definitiva, al vostre país». En aquest mateix sentit, ha evocat que el Poder Judicial, «com assenyala la Constitució», emana, com la resta de poders de l’Estat, «del poble espanyol, en el qual resideix la sobirania nacional» i que la pertinença a la carrera judicial «suposa per si mateixa un servei a Espanya»

Notícies relacionades

Felip VI ha enaltit en les seves paraules la independència judicial que, ha emfatitzat, és «la clau de volta de la vostra funció, un baluard que constitueix l’essència de l’Estat de Dret perquè assegura el principi de separació de poders que consagra la nostra Constitució. Per tant, com a tal, ha de ser proclamada, preservada i respectada tant a nivell institucional com individual». Aquesta independència, ha remarcat, «va fins i tot més enllà dels factors externs» i «assoleix les vostres pròpies condicions personals», ja que «lluny de ser un privilegi dels jutges, és la garantia més gran de la protecció dels drets dels ciutadans».

El Rei ha asseverat que «l’Estat de Dret reclama dels seus jutges una defensa ferma de la Constitució i de la llei, proporcionant respostes justes i equànimes als problemes dels ciutadans i oferint-los un marc de certesa, estabilitat i seguretat jurídica com a garantia d’una societat lliure; d’una societat que, per desenvolupar-se en pau i concòrdia, confia en un Poder Judicial integrat per homes i dones independents, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei».