Llei del ‘només sí és sí’

Justícia planteja tornar a les penes anteriors a la reforma però sense perdre el consentiment com a clau per jutjar la violència sexual

Des de Justícia i Igualtat reconeixen la complexitat tècnica del canvi, que només afectarà fets nous després que es faci

Justícia planteja tornar a les penes anteriors a la reforma però sense perdre el consentiment com a clau per jutjar la violència sexual
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Violeta Molina Gallardo

El Ministeri de Justícia reacciona i proposa una reforma de la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del ‘només sí és sí’, que està en vigor des del l’octubre passat. Després d’uns mesos de forta polèmica per les rebaixes de condemnes que està suposant la seva aplicació pels jutges, i quan la llista de beneficiats ascendeix a més de 270 condemnats, dels quals 20 han sigut excarcerats, des del ministeri que presideix Pilar Llop es planteja recuperar les penes anteriors, però sense perdre el consentiment del centre de la reforma, cosa que en constitueix una pressupost irrenunciable per part d’Igualtat.

El canvi, fruit de converses entre els dos ministeris que fa setmanes que estan tenint lloc, segons les fonts governamentals consultades per EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, encara no està del tot definit, i totes les parts reconeixen la seva complexitat tècnica i adverteixen que, en tot cas, no afectarà les rebaixes de condemna ja efectuades, ja que les noves penes només es podran aplicar als fets que es produeixin una vegada el canvi entre en vigor.

Segons ha avançat la cadena SER, hi ha un document al qual es proposa tornar a penes d’entre 1 i 5 anys quan hi hagi violència, intimidació o s’hagi anul·lat la voluntat de la víctima, i d’entre 6 i 12 anys en aquests mateixos casos quan l’agressió sexual sigui amb penetració.

En els supòsits en què hi hagi agreujants també demana tornar a les penes anteriors d’entre 5 i 10 anys quan no hi hagi penetració i d’entre 12 i 15 quan sí que n’hi hagi. La proposta és extensible als casos en què la víctima sigui menor. L’objectiu seria, segons les mateixes fonts, sancionar en els mateixos termes en què s’estaven castigant aquestes conductes abans de l’entrada en vigor de la nova llei.

La proposta es dona a conèixer tan sols unes hores després que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, reaccionant a les informacions sobre la possibilitat d’una reforma, advertís que la formació morada protegirà que el consentiment «continuï al cor del Codi Penal» i també al Govern de coalició que ha fet possible la llei del ‘només sí és sí’. La notícia sobre un possible canvi es donava a conèixer després de setmanes en què es va especular amb la falta de consens entre els dos socis de Govern per abordar aquesta situació, que s’havia explorat a diverses reunions dels Ministeri d’Igualtat i el de Justícia durant les últimes setmanes.

Segons el document filtrat aquest dilluns, Justícia defensa el que denomina «correccions mínimes» de caràcter tècnic que respecten el model de llei que se centra en el consentiment de la víctima. En aquest punt, defensen que, igual que la llei preveu diferents penes per al furt i el robatori, és comprensible que n’hi hagi de diferents també per a les violacions quan s’empri violència o intimidació o s’anul·li la voluntat de la víctima.

Bolaños confirma que es corregirà

Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assegurat aquest dilluns durant un acte a Santander que el Govern corregirà la llei de garantia de la llibertat sexual, més coneguda com a llei del ‘només sí és sí’, per pal·liar els «efectes indesitjats» que s’han produït des que va entrar en vigor, ja que s’han efectuat rebaixes de condemnes a agressors.

«L’important és que volem que al conjunt del Govern siguem conscients que volem corregir la llei del ‘només sí és sí’ per pal·liar aquests efectes indesitjats que s’han produït, que no volem que es repeteixin al futur», ha apuntat el ministre, que reconeix que es tracta d’una reforma legal complexa, informa Europa Press.

Notícies relacionades

Per això, ha explicat que hi ha una proposta del Ministeri de Justícia que «amb tot rigor» aborda «aquesta possible reforma». «Cal treballar sobre aquest document de treball com cal treballar sobre altres documents que es plantegin», ha afegit.

Bolaños ha asseverat que aquesta reforma es portarà a terme junt amb «els experts, catedràtics i magistrats que més coneguin aquesta part del nostre dret penal». «Crec que és absolutament imprescindible que així ho fem», ha conclòs.