L’atemptat d’Algesires

El detingut d’Algesires «sempre anava sol»: una casa okupa i un patinet per moure’s

Escombraries, matalassos pel terra, muntanyes de medicaments... la casa pastera compartida on vivia el detingut estava amb prou feines a 250 metres del temple on va matar el sagristà

El detingut d’Algesires «sempre anava sol»: una casa okupa i un patinet per moure’s
3
Es llegeix en minuts

El número 10 emmarca l’entrada. Una escala que condueix a una porta tancada amb pany i clau deixa clar que a dalt hi viu algú. En un racó hi ha un cotxet de nadó net i en perfecte estat. És l’única cosa que sembla normal a la casa ocupada, al carrer Ruiz Tagle, amb prou feines a 250 metres de l’església de La Palma, en una zona cèntrica d’Algesires, envoltada de vivendes en perfecte estat i en un barri gens barat per comprar un pis.

Allà vivia el detingut per l’assassinat del sagristà Diego Valencia i l’apunyalament del sacerdot Antonio Rodríguez Lucena. El jove magribí de 25 anys Yasin Kanza convivia en aquesta casa ocupada amb quatre persones més des de feia mesos. La policia va estar escorcollant la vivenda fins altes hores de la matinada. Aquest dijous no estava precintada i l’accés era fàcil. Recórrer tots els seus racons i mirar de reconstruir com vivia és un joc a què es van avenir tots els periodistes que van accedir a la zona.

Al quarto del fons és on dormia el detingut. Allà, rere un sofà verd fosc hi ha un patinet elèctric amagat. Els veïns asseguren es movia amb ell, entrava i sortia, sempre sol. Les escombraries s’acumulen a cada cantonada de la vivenda okupa. La Policia Nacional ha deixat constància del registre. Una bossa buidada sobre un llit ha deixat una muntanya de medicines. Moltes no estan caducades. Pastilles de marca genèrica majoritàriament receptades per la Seguretat Social com confirma el fet que tenen tallat el cupó recinte, que conté el codi de barres del medicament. És el que més crida l’atenció, fora d’això bosses, maletes, mantes, detergent, un lavabo recentment utilitzat, una olla neta i diversos parells de sabates i xancletes i peluixos de mida gran.

Els veïns asseguren que a la vivenda viuen almenys quatre homes i que el jove Kanza no es relacionava ni amb els residents de les cases limítrofes ni amb els seus propis companys de vivenda.

El detingut es manté en dependències policials a Algesires abans de ser traslladat a l’Audiència Nacional de Madrid, on haurà de prestar declaració en un cas que s’investiga com un possible cas de terrorisme. Fins aquesta vivenda va venir després de la seva primera irrupció a l’església de la Palma, que està tot just a 250 metres, ni dos minuts a peuKanza havia anat a l’església a un quart i cinc de set de la tarda, proferint crits, insultant els feligresos i les imatges religioses. Quan va voler agafar l’Evangeli una feligresa que sol ser al temple li va manar parar i va ser expulsat mentre li demanaven respecte.

El jove va desaparèixer, però la tragèdia només acabava de començar. L’atestat policial elaborat a partir de declaracions de testimonis indica que va tornar a la seva vivenda, es va posar una gel·laba negra sota la qual va amagar un matxet de mida grossa. D’aquí es va dirigir a una altra església pròxima, la de San Isidro, també a la plaça Alta i una mica més allunyada del seu domicili. No gaire, cinc minuts a pas normal. Aquí va començar l’horror que ha commocionat una ciutat acostumada a la convivència, amb una comunitat islàmica de més de 15.000 persones que aquest dijous reivindicava el seu tarannà pacífic i clamava per la innocència de l’islam.

Notícies relacionades

En aquesta església va pujar a l’altar a l’acabar-se la missa i va apunyalar amb ferides greus i gran violència el sacerdot salesià Antonio Rodríguez Lucena, que es recuperava a l’Hospital Punta Europa després de ser intervingut quirúrgicament. D’aquí va córrer a La Palma, on es va barallar amb el sagristà a la porta del darrere del temple. A prop de la casa on s’havia arrecerat almenys des de l’estiu passat.

El Ministeri d’Interior va confirmar que Kanza tenia obert, des del juny passat, un expedient d’expulsió per situació irregular a Espanya. Un procediment administratiu habitual que poques vegades es tradueix en una execució immediata i en la devolució al país d’origen. El detingut, va informar Interior, no tenia antecedents policials ni penals. «És fals que l’arrestat estigués sent seguit per agents d’informació o d’altres grups policials, ni els últims dies ni anteriorment». La policia «està analitzant tots els efectes intervinguts en el registre» i prossegueixen les investigacions i els interrogatoris.