PRESUMPTE ATAC TERRORISTA A ALGESIRES

El detingut a Algesires ja va ser expulsat de la parròquia i d’una mesquita per les seves maneres violentes

Els cinc minuts de silenci pel mort exhibeixen la tensió en una ciutat trencada pel dolor després de l’assassinat del sagristà de La Palma i l’atac al sacerdot de San Isidro

4
Es llegeix en minuts

Sobre el terra, una inscripció deixa entreveure la paraula ‘tolerància’. La resta del missatge el tapen les espelmes enceses i els rams de flors. A les dotze en punt, al so de les campanes de l’església de La Palma, que va assistir ahir cap a les vuit de la tarda a l’assassinat del seu sagristà, Diego Valencia, els veïns d’Algesires deixen sentir la seva commoció. A primera fila, els seus familiars no poden controlar el plor. «Criatura, tan bona persona que era i li ha hagut de tocar a ell», diu una feligresa de l’església visiblement emocionada. L’altre ferit, el sacerdot salesià Antonio Lucena, està greu, però evoluciona bé.

Diversos representants de la comunitat islàmica han assistit a l’homenatge i demanen parlar amb els mitjans de comunicació. Volen deixar clar que «l’islam no és violència». A Algesires (122.000 habitants) hi ha sis mesquites. Omar Khemlani és al capdavant d’una de molt pròxima a l’església de La Palma, i la més gran de la ciutat. Ningú a la comunitat islàmica, que suma entre 15.000 i 20.000 persones a la ciutat, reconeix el jove magribí detingut. Fa uns deu dies que ja va ser expulsat d’una altra mesquita per «mal comportament». «Va arribar amb exigències i males maneres i el van fer fora», confirma Khemlani. Fins ara la ciutat, recorda Khemlani, ha sigut un exemple de convivència. «Repto qualsevol persona que busqui a l’Alcorà on s’incita a la violència. Aquesta no és la nostra religió», rasa, després de donar el condol de totes les maneres possibles als familares del mort.

Khemlani assegura que el detingut era «un nouvingut» i diu amb seguretat que no formava part de la comunitat islàmica d’Algesires ni era conegut. Ell fa 30 anys que està a la ciutat, 40 a Espanya procedent de l’Índia, i sabria qui era, diu. No obstant, sí que informa que havia sigut expulsat de la mesquita d’Aljama, una de pròxima a la zona del riu Miel, fa poc més d’una setmana.

La pena sacseja Juan José Marina, vicari general i rector de La Palma, que des d’ahir declara que era ell el que havia d’estar al lloc del sagristà assassinat. L’alcalde d’Algesires, José Ignacio Landaluce, posa ordre. Hi ha moments de retrets dels feligresos de l’església a la comunitat islàmica, que vol deixar clar a primera fila la condemna de l’assassinat. «Per a nosaltres és igual de dolorós o més, perquè ho paguem el doble. Això és una vergonya per a la comunitat marroquina. Era un peix podrit i punt», crida Bouchra Elkazini, casada amb un espanyol i veïna de la ciutat des del 2006.

Autoritats de totes les administracions mantenen silenci al voltant de l’ofrena floral. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, hi acudeix junt amb el delegat del Govern a Andalusia i el subdelegat a Cadis. Representants de tots els partits polítics acompanyen l’equip municipal amb els màxims rangs de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Per a la Policia Nacional, la Policia Local i la Guàrdia Civil hi ha paraules expresses d’agraïment.

El sagristà ja havia expulsat el presumpte assassí, diuen alguns feligresos de l’església de La Palma, convençuts que Yasin Kanza va planificar l’atac i sabia el que feia. Interior confirma que tenia una ordre d’expulsió per situació irregular des del juny passat i informa que no tenia antecedents policials ni penals per terrorisme ni a Espanya ni en altres països aliats. El ministeri desmenteix que el presumpte assassí estigués sent seguit ni sota vigilància «ni en els últims dies ni anteriorment».

Notícies relacionades

L’assassinat era un home molt estimat, regentava una floristeria i era molt actiu al món de les confraries. Diego Valencia és definit per tots com «un home bo». «Que és al cel és segur», diu una altra veïna que acompanya la germana de la víctima, trencada de dolor. «Aquest aplaudiment va per a tu, Diego», pregona un amic quan s’acaba la mostra de respecte. Mentre l’alcalde parla, els feligresos diuen el Parenostre i un Ave Maria. «Esperem que aquest sigui el primer i l’últim d’aquests assassinats. Aquí vivim en pau i harmonia i hem de treballar braç a braç totes les administracions», diu l’alcalde, que ja durant el matí ha tingut retrets al Govern per la falta de mitjans i efectius de seguretat a la zona i la rèplica del Ministeri d’Interior en dades i xifres d’actuacions i agents policials.

Una veïna pregunta discretament a la germana del mort per la viuda. «Estava molt malament, sap vostè. Ahir la van haver de portar a l’hospital, però el que diuen que ha mort gràcies a Déu és una notícia falsa», explica després de parlar amb la família. «Deixarem aquests temetes ara, sisplau, per respecte al Diego i al moment», diu trencat pel dolor el marit d’una de les nebodes del mort quan una assistent a l’acte retreu a les dones marroquines que diguin «que els infidels són els cristians, els cristians», acaba en un crit apagat per la majoria que li demana calma.