Amb arma blanca

Maten un sagristà i un capellà resulta ferit en un atac a tres esglésies d’Algesires

La Policia Nacional busca antecedents de radicalització d’un presumpte autor, magribí indocumentat, i l’Audiència Nacional obre diligències per terrorisme gihadista

Interior desplega policies i guàrdies a les portes de temples cristians de la província de Cadis

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Isabel Morillo
Tono Calleja

Un mort i un ferit de consideració és el balanç de l’atac perpetrat aquest dimecres al vespre per almenys un home amb arma blanca a les esglésies de San Isidro, La Palma i Virgen de Europa d’Algesires (Cadis). El mort, Diego Valencia, era el sagristà de l’església de La Palma. El ferit és el rector de San Isidro, el salesià Antonio Lucena, confirmen fonts policials.

Un presumpte autor –que podria no haver actuat sol– està detingut per la Policia Nacional. No està identificat ni portava cap document. L’estan interrogant per identificar-lo i saber què l’ha mogut a actuar així. Es tracta d’un magribí d’uns 25 anys, que portava un matxet de grans dimensions decorat amb una calavera. Vestia una gel·laba fosca i en una butxaques portava un rosari islàmic que li ha caigut mentre forcejava a l’església de La Palma.

L’home ha pogut ser capturat ràpidament per la policia perquè no ha abandonat el lloc de l’assassinat, la plaça Alta d’Algesires, i caminava al voltant del cos de la víctima.

A cops amb les imatges

Segons la primera versió que ha transcendit dels fets, aquests han començat quan un home vestit amb gel·laba fosca va entrar en una de les esglésies, la de San Isidro, quan la missa estava acabant. Testimonis directes han assenyalat que es va dirigir a l’altar i va començar a clavar cops amb un matxet a les imatges. Després se’n va anar a la porta posterior i va apunyalar el sacerdot a prop del clatell, quan el capellà mirava de defensar-se.

Eren les 19.40. Mitja hora abans del començament de la missa de set a San Isidro, l’agressor estava rondant als voltants del temple, i fins i tot va entrar, va insultar les imatges i va agafar l’Evangeli. Una feligresa li va demanar que parés i li va exigir respecte.

El sacerdot apunyalat es manté estable, dins de la gravetat. Després d’apunyalar-lo, l’agressor va córrer cap a una altra església, la de La Palma, a 300 metres de la de San Isidro. Allà va fer el mateix: la va emprendre a cops amb les imatges i va tirar a terra l’aixovar, l’altar, mentre cridava «Alla hu akbar» (Al·là és gran).

El sagristà de La Palma li hauria recriminat el que estava fent i hauria intentat parar-lo. L’agresor es va encarar amb ell i el va perseguir fins a l’exterior, on el va assassinar.

Una veïna ha pogut captar imatges de la plaça Alta, recollides per Radio Algeciras, en què es veu com l’individu que hauria clavat diversos cops al cap al sagristà de l’església de La Palma. La porta del temple dona a la plaça.

Diego Valencia era un home molt estimat a Algesires, seglar que ajudava al temple i molt pròxim als joves per la seva activitat a l’Església, expliquen els qui el coneixen.

Amb la víctima ja a terra, l’agressor va creuar la plaça i es va dirigir a una altra església, que estava tancada. La Policia Local d’Algesires el va detenir i el va entregar a la Policia Nacional.

Possible atac gihadista

La commoció és total a Algesires, una urbs cosmopolita de 121.000 habitants, on la convivència entre cristians i musulmans no registrava problemes. Interior ha disposat durant la nit d’aquest dimecres escortes d’agents armats de Policia i Guàrdia Civil davant temples catòlics de diverses localitats de la província de Cadis.

L’Audiència Nacional ha obert diligències d’atemptat terrorista, que correspon investigar al jutge Manuel García Castellón, titular del Jutjat Central d’Instrucció 6, que està de guàrdia. Una portaveu de la fiscalia també ha confirmat que el delicte que s’investiga de forma indiciària és el de terrorisme, que és competència de l’Audiència Nacional.

Les fonts policials consultades per EL PERIÓDICO no qualifiquen encara la motivació del presumpte atacant, si bé ja no descarten que es pogués tractar d’un atemptat gihadista.

Aquestes fonts policials confirmen que se segueix la pista d’un mòbil d’extremisme religiós, al marge de l’estat mental que pogués evidenciar el detingut en un examen forense. Al presumpte autor se li busquen ja possibles antecedents o activitats de radicalització per confirmar o descartar si el seu atac és un atemptat gihadista.

Notícies relacionades

L’última crida a radicals musulmans a atacar Europa no ha partit de Síria, Afganistan o el Sahel, sinó des del front de guerra d’Ucraïna. Després de la crema pública d’un Alcorà a Estocolm per un dirigent de l’extrema dreta sueca, fa cinc dies, el senyor de la guerra txetxè Ramzan Kadirov, musulmà radical, va titllar en un missatge de Telegram d’«engendrament de Satanàs» els països de l’OTAN, als quals lliga a la provocació de la capital sueca, i va fer una crida als musulmans que guarden silenci a Occident: «Escolta, mujahidí de sofà: ara tens l’oportunitat de provar la teva sort al gihad».

Les fonts policials consultades indiquen que és encara molt aviat per relacionar aquests fets amb el succés que ha sumit en la tensió Algesires.