Modificar la Carta Magna

El PSOE i el PP acorden limitar la reforma de la Constitució a substituir la paraula ‘disminuït’

Totes dues formacions pacten seguir les recomanacions del Consell d’Estat per redactar el nou article 49

El PSOE i el PP acorden limitar la reforma de la Constitució a substituir la paraula ‘disminuït’

Eduardo Parra / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE i el PP ja han establert les bases per negociar la reforma de la Constitució i eliminar el terme ‘disminuït’. Després de cinc anys des del primer intent, tots dos partits han acordat obrir la Carta Magna per modificar l’article 49. Només aquest i cap altre. La condició, posada sobre la taula pels populars, ha sigut acceptada pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños. A més, el text que acabin consensuant totes dues formacions i que farà referència a «persones amb discapacitat» haurà de seguir les recomanacions emeses pel Consell d’Estat.

Després d’una reunió de gairebé dues hores, dirigents de l’ala socialista del Govern i del PP han acordat asseure’s en les pròximes setmanes per complir una de les tradicionals peticions de les persones amb discapacitat, eliminar la referència als «disminuïts físics, sensorials i psíquics», que resulta discriminatòria. Bolaños ha assenyalat que aquesta terminologia resulta «gairebé ofensiva» i no s’adapta als «estàndards internacionals». Per la seva banda, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha remarcat el «compromís sòlid» del seu partit amb aquest col·lectiu.

Tots dos dirigents han coincidit en la necessitat de trobar una àmplia entesa amb totes les forces polítiques perquè la reforma tiri endavant amb el màxim suport. «Hauria de ser una reforma que compti amb la unanimitat de la Cambra. Nosaltres treballarem per un acord ben ampli de la Cambra», ha dit Bolaños.

Els límits

En aquesta primera reunió, els socialistes i els populars han marcat el terreny de joc. El PP ha arribat a la reunió amb una clara línia vermella: que ningú utilitzi aquesta reforma per intentar portes a cap altres canvis a la Constitució. El PSOE l’ha acceptat sense cap problema. «El que hem acordat és cenyir la reforma a l’article 49», ha sentenciat Bolaños quant a l’apartat de la Carta Manga al qual es fa aquesta referència. I Gamarra ha ratificat que cal vetllar perquè ningú «tingui la temptació d’utilitzar» aquesta tramitació per a altres modificacions.

Amb aquestes pretensions, PNB, Cs i Junts van registrar una vintena d’esmenes al projecte de reforma que superarien el contingut d’aquest article. El partit ‘jeltzale’ arriba a proposar l’eliminació de l’article 155, incloure el dret d’autodeterminació d’Euskadi o eliminar la referència a la unitat d’Espanya. Tots aquestes iniciatives quedaran en paper mullat després de la reunió d’aquest dimecres.

La redacció

Notícies relacionades

L’altra de les condicions establertes és seguir l’informe que va emetre el Consell d’Estat quan el Govern va redactar el seu projecte de reforma el març de 2021. Així, Gamarra ha apuntat que aquesta entesa farà que redactin el nou article 49 sota la «guia» de les recomanacions emeses per aquest òrgan consultiu. En essència, el Consell d’Estat es va mostrar d’acord amb l’objectiu dels canvis, però va reclamar la simplificació i el retoc d’alguns aspectes, com el de regular «la protecció especial» necessària per a l’exercici en condicions d’igualtat real i efectiva dels drets i deures de les persones amb discapacitat com la resta de la ciutadania.

A més, els dos dirigents s’han mostrat favorables a buscar també el vistiplau de les diferents associacions de persones amb discapacitat i de la resta de formacions de la Cambra baixa. Per tirar endavant, la reforma ha de comptar amb el suport de tres cinquenes parts del Congrés i del Senat. «Li donarem prioritat, és important. Si ho volem tots, serem àgils», ha conclòs Gamarra.