Negociació al Congrés

Les altres quatre lleis estrella del Govern espanyol que segueixen encallades

Socialistes i morats negocien entre ells i amb els seus socis per complir algunes de les seves promeses i sota l’amenaça que caigui alguna norma

Les altres quatre lleis estrella del Govern espanyol que segueixen encallades
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Parlar del Govern de coalició és parlar de lleis en disputa. Així ha sigut tota la legislatura i la dinàmica no sembla canviar a menys d’un any que es tornin a instal·lar les urnes. El PSOE i Unides Podem han tirat endavant desenes de normes, moltes de les quals després de profunds xocs i esquivant obstacles diversos, i en aquesta mateixa tasca estan ara embrancats per desbloquejar quatre textos legislatius que fa mesos, per no dir anys, que tensen la relació en el si de l’Executiu bicolor.

Al marge de la pujada del salari mínim professional (SMI) i de la reforma del sistema de pensions, qüestions que s’estan debatent dins del Govern, socialistes i morats fa dos anys que estan enredats en el futur projecte de llei de vivenda i en la reforma de l’anomenada llei mordassa. La pressió de complir les seves promeses abans de les eleccions ha provocat que en les últimes setmanes es reanimin les converses. Més delicada és la situació de la llei de benestar animal, que penja d’un fil, i l’aprovació de la llei de famílies.

La ‘llei mordassa’

L’Executiu de coalició va arrencar la legislatura amb el ferm compromís de reformar la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, que va aprovar el PP el 2015. La modificació s’havia de fer «al més aviat possible», van prometre en l’acord de coalició. Fins ara, la norma segueix tal com es va promulgar fa set anys i socialistes, morats i la resta d’aliats parlamentaris no han sigut capaços de pactar un text alternatiu. Aquest dimarts es reuneix, de nou, la ponència i, hi hagi o no acord, s’espera que sigui l’última abans d’aprovar un text que s’elevi a la Comissió d’Interior.

El PSOE i Unides Podem han aconseguit arribar a certs pactes, però no tenen lligats el suport dels socis parlamentaris. ERC i EH Bildu veuen necessaris més canvis. Fonts parlamentàries expliquen que les discrepàncies versen sobre la prohibició de l’ús de pilotes de goma, les devolucions en calent i els articles sobre desobediència i faltes de respecte als agents. Socialistes i morats volen treure aquests assumptes de la norma, però els seus aliats es neguen a posposar aquestes reformes.

La llei de vivenda

Fa també més d’un any que el projecte de llei de vivenda que regula els preus dels lloguers va agafant pols en un calaix del Congrés. Aquest dimarts s’ha convocat una altra reunió de la ponència en la qual el PSOE i Unides Podem intentaran desembussar les seves desavinences i arribar a un acord amb els seus socis parlamentaris. Fonts governamentals situen març com el límit temporal per tancar la negociació entorn d’aquesta norma. Els xocs s’originen a l’hora d’abordar l’aplicació efectiva del límit als preus dels lloguers i a quins col·lectius afectaria.

La llei de benestar animal

La llei de benestar animal va pel camí de convertir-se en la primera llei emanada del Govern de coalició que fracassa en el seu pas pel Congrés dels Diputats. Amb l’ajuda del PP, el PSOE va esmenar el text proposat pel ministeri de Drets Socials, en mans de Ione Belarra (Unides Podem), per deixar els gossos de caça fora de la norma que busca el maltractament, abandonament i sacrifici zero d’animals. Malgrat les fortes crítiques dels morats i de la resta de socis –ERC, EH Bildu, Més País...–, els socialistes s’han negat a rectificar la seva iniciativa. Així, tret de moviment d’última hora, la norma podria no arribar als suports necessaris per ser aprovada en el ple del Congrés.

La llei de famílies

Amb més reticències que una altra cosa, el Consell de Ministres va acabar aprovant al desembre la llei de famílies, redactada també pel Ministeri de Belarra. Ara, la norma es troba al Congrés dels Diputats i es preveu una tensa batalla entre socialistes i morats per acabar de retocar la redacció i les mesures que s’hi inclouen, ja que moltes necessiten una dotació pressupostària rellevant. Tot i així, fonts dels dos partits confien a arribar a un acord i aprovar-la en el primer trimestre de l’any.