Investigació judicial

Cas Triacom: els expedients municipals es van extraviar al revisar-los Ciutadans

  • L’Ajuntament de Barcelona ha sol·licitat un informe a l’assessoria jurídica per aclarir com han pogut desaparèixer els documents

ex-gerente-tv3-castro

ex-gerente-tv3-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El misteri està gairebé resolt, tot i que falta concretar qui i com. Els expedients i contractes extraviats firmats per la productora Triacom i l’Ajuntament de Barcelona, en l’època en què Xavier Trias era alcalde, i que estan sent investigats per l’Audiència Nacional, es van perdre durant el seu tràmit d’accés als documents per part de Ciutadans (Cs), segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Falta saber de qui és la culpa: si d’aquest partit o d’algun funcionari municipal. Els Mossos d’Esquadra van presentar divendres passat un ofici al consistori barceloní per requerir-los informació sobre aquests documents, així com que indiqués quin grup municipal el va tenir al seu poder i qui hi va tenir accés. L’equip d’Ada Colau ha sol·licitat un informe a l’assessoria jurídica.

El que és clar és que aquests documents no s’han trobat en dependències municipals i que, per ara, han sigut infructuosos els intents per localitzar-los. L’Ajuntament de Barcelona així l’hi va comunicar fa uns mesos al jutge que investiga el cas Triacom sobre presumpta falsificació de factures per part de la productora que porta aquest nom i el possible finançament il·legal de l’extinta Convergència Democràtica (CDC). El consistori reconeix que a causa del tancament de l’Administració municipal a causa de la pandèmia de la covid va tenir «algun efecte administratiu intern», com va ser, precisa, l’extraviament d’aquests expedients. Un dels aspectes que s’haurà de dilucidar és que va fallar en la seva custòdia.

La reconstrucció dels papers

Notícies relacionades

Per ara, les autoritats municipals van remetre al magistrat la reconstrucció en paper dels principals documents d’aquests expedients, però el jutge de l’Audiència Nacional no s’ha conformat amb aquesta explicació i, per aquesta raó, ha requerit l’Ajuntament de Barcelona que li entregui totes les dades sobre la desaparició dels expedients. Aquest diari va intentar infructuosament recollir la versió de Ciutadans.

Els contractes extraviats corresponen a factures girades per Triacom a l’ajuntament sobre diversos serveis, com una prova pilot d’un projecte audiovisual o microespais d’atenció a la ciutadania. La facturació total de Triacom al consistori va ascendir a 218.444 euros el 2012, 2014 i 2015. Els investigadors apunten que aquesta empresa audiovisual, l’administrador del qual és l’exgerent de TV-3 Oriol Carbó, va utilitzar tres empreses del seu entorn per desviar aquests fons amb factures falses. Aquest procés judicial és una peça separada del cas 3% de suposat pagament de comissions a CDC a canvi de serveis i obres públiques i que està pendent de la celebració del judici.