El xoc per l’avortament

El PP, sobre Vox: «Si se’n volen anar del Govern de Castella i Lleó, que se’n vagin»

Fonts de la direcció dels populars asseguren que Mañueco no trencarà amb el partit d’ultradreta

Rebutgen el «cordó sanitari» a Abascal que promou el PSOE i demanen un compromís perquè governi la llista més votada

El PP, sobre Vox: «Si se’n volen anar del Govern de Castella i Lleó, que se’n vagin»

Tarek / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Nosaltres no implantarem cap protocol [antiavortament]. Si se’n volen anar del Govern de Castella i Lleó, que se’n vagin». Les frases, escoltades a la seu del PP de Madrid, a un membre del nucli dur d’Alberto Núñez Feijóo mostren el malestar amb Vox en aquesta comunitat autònoma. El partit d’ultradreta defensa la implantació de noves mesures per a les dones que vulguin avortar que inclourien l’obligació que escoltessin el batec fetal, una cosa que el PP rebutja de manera rotunda.

Després de les eleccions del febrer de l’any passat i al no aconseguir la majoria absoluta, Alfonso Fernández Mañueco (PP) va cedir a Vox una vicepresidència (buida de contingut) i tres conselleries (Indústria i Ocupació, Agricultura i Cultura). El PSOE, com ha fet aquest dimecres també, li va demanar que fes un «cordó sanitari a la ultradreta», però el PP ho va rebutjar i va formar un Govern de coalició que, segons fonts de la direcció del PP, està funcionant «molt bé» tret de «pels estirabots» del vicepresident, Juan García-Gallardo, que va ser qui va anunciar les mesures «provida» la setmana passada.

Aquestes fonts insisteixen que Mañueco no trencarà amb Vox, tot i que no saben si el partit de Santiago Abascal acabarà sortint pel seu propi peu de l’Executiu. Davant aquest supòsit, a Génova no volen aclarir si el PP intentaria governar en solitari i en minoria o aniria a eleccions. «Això és competència del president de la comunitat», responen.

Barons consultats per aquest diari descarten anar a noves eleccions. Castella i Lleó va votar el febrer de l’any passat, quan Mañueco ja les va avançar respecte al que tocava, i li va sortir malament. El dirigent autonòmic, avalat pel partit, encapçalat llavors per Pablo Casado, pensava que trauria una majoria àmplia, igual que Isabel Díaz Ayuso havia aconseguit l’any anterior, i podria governar en solitari. El resultat va ser pitjor de l’esperat i, en certa manera, aquest fracàs electoral i d’estratègia va començar a torçar les coses a Casado, que va caure un mes i mig després.

Notícies relacionades

«El president ha sigut determinant. No hi haurà cap canvi en cap protocol de les dones embarassades», ha insistit Feijóo aquest matí en una visita a Conca (Castella-la Manxa). El líder del PP ha tornat a acusar el Govern d’«intentar enfosquir els seus problemes amb problemes que simplement no existeixen».

El dirigent conservador ha tornat a reclamar al PSOE que es comprometi que governi la llista més votada. La proposta de Feijóo afecta ajuntaments, comunitats i també el Govern central. Fonts de la direcció consideren que no seria necessari fer «cordó sanitari» a Vox ni a «independentistes o a Podem» si el PSOE es comprometés que governés la llista més votada.