Procés d’escolta

Yolanda Díaz esbossa les línies ideològiques de Sumar sota la mirada de Podem

La vicepresidenta marcarà aquest dijous els principals objectius de la seva plataforma després de visitar 12 ciutats

Els dirigents morats reclamen a la ministra que faci pas endavant i anunciï si serà la candidata de l’espai

Yolanda Díaz esbossa les línies ideològiques de Sumar sota la mirada de Podem

Borja Sánchez-Trillo / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz va prometre al juliol redactar un «nou contracte social democràtic», un programa electoral amb què presentar-se a les eleccions generals amb Sumar. Aquest dijous, la vicepresidenta segona del Govern esbossarà les primeres línies ideològiques del seu projecte després d’haver recorregut en els últims mesos una desena de ciutats espanyoles en les quals s’ha anat reunint amb la societat civil. A menys d’un any que es convoquin els comicis nacionals, aquest avenç en la concreció de la seva plataforma arriba sota l’atenta mirada de Podem que reclama a Díaz que acceleri el ritme per començar a configurar l’espai a l’esquerra del PSOE.

Des del juliol, quan la vicepresidenta va llançar a l’atapeïda plaça d’El Matadero, a Madrid, Sumar, ha recorregut una dotzena de ciutats espanyoles per reunir-se amb diferents col·lectius. Darrere de cada trobada, un equip compost per 35 homes i dones han liderat cada un un grup de treball per anar redactant un «projecte de país per a la pròxima dècada». L’equip de Díaz ha explicat que aquest dijous una desenes d’aquests coordinadors –entre ells els de Sanitat, Qualitat democràtica, Migració o LGTBI– esbossaran algunes d’aquestes idees i la mateixa vicepresidenta marcarà els assumptes centrals sobre els quals pivotarà Sumar.

Madrid, Lugo, Bilbao , Mèrida, Navarra, València o Saragossa són algunes de les places en les quals Díaz ha anat provant la seva popularitat en actes atapeïts de simpatitzants. Ara, presentarà «les idees marc» i posarà sobre la taula «els diferents eixos» que vertebraran Sumar. En el seu equip apunten que serà una «posada en comú» de les converses amb la societat civil i «un balanç general del procés realitzat».

Tot i així, aquest no serà el final del procés d’escolta. Des de l’equip de Díaz defineixen l’acte d’aquest dijous com un «punt d’inflexió» per afrontar la següent part de la ruta de la vicepresidenta per Espanya. Aquest divendres, la també ministra de Treball participarà en un acte a Tarragona i dissabte a Barcelona, junt amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que és una de les seves grans valedores en l’espai morat.

Un anunci pendent

Malgrat que Díaz comença a construir les bases sobre les quals sostindrà Sumar, encara falta per tenir la confirmació absoluta que serà la candidata a les eleccions generals. En l’entorn de la vicepresidenta ningú oculta que farà aquest pas endavant i ella mateixa ho deixa entreveure en les seves intervencions públiques. Ara bé, cada vegada que algú li pregunta de manera directa, la ministra de Treball assegura que no ha acceptat encara aquest encàrrec i que, una vegada ho faci, serà la militància qui l’hagi de ratificar.

Notícies relacionades

A finals de desembre, fonts de l’equip més pròxim a la vicepresidenta ja admetien que la tardança de Díaz a l’hora de postular-se com a cap de llista estava generant incertesa en els seus simpatitzants i en les formacions d’esquerres. Per posar-hi solució, la ministra avançarà els terminis i està previst que a finals de gener o en les primeres setmanes de febrer anunciï la seva intenció de presentar-se a les eleccions generals.

Aquesta incertesa es reflecteix en l’actitud dels dirigents de Podem que cada vegada més reclamen a la vicepresidenta que aclareixi quins són els seus plans. «Tant de bo ho acabi al més aviat possible [la conformació de Sumar] i decideixi ser la candidata del seu partit i de Podem i puguem negociar una coalició amb Sumar», ha remarcat aquest dimecres la ministra d’Igualtat i dirigent morada, Irene Montero, en una entrevista a RNE.