Conseqüències de la reforma penal

Esquerra celebra la rebaixa de penes pel final de la sedició

JxCat creu que el canvi penal beneficia el Govern central perquè dificulta una resolució favorable als expressos a Europa

Esquerra celebra la rebaixa de penes pel final de la sedició

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si algú creia que el dret era una mena de ciència exacta és que no coneix la política catalana i espanyola. L’entrada en vigor, aquest dijous, de la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modificació el de malversació no ha canviat la dinàmica creada durant la negociació entre el PSOE i ERC i la posterior tramitació. Llavors cada partit donava un enfocament coherent amb els seus interessos, per exemple, el PP i Junts de desgastar, respectivament, els executius socialista i republicà. I Sánchez i Aragonès de defensa de la negociació portada a terme. Aquest dijous, amb els primers moviments forçats per aquesta entrada en vigor, per exemple els del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, han seguit la mateixa tònica. Potser amb els tons més aguts, no en va la campanya del maig s’acosta.

ERC va expressar la seva satisfacció perquè Llarena, «tal com vam assenyalar fa un mes», apunta un republicà, «s’ha quedat amb un ventall més reduït d’eines per exercir la repressió», sentencia. Que de manera immediata hagin desaparegut les acusacions de sedició, sense estratagemes ni pèrdua de temps, per part de la justícia espanyola ha reconfortat els republicans. Però sobretot és el fet que Llarena no s’hagi acollit al delicte de desordres agreujats, «contra el que apuntaven molts de pessimistes», demostra, segons ERC, que la derogació és completa.

També hi ha una satisfacció moderada, i no expressada públicament, sobre la futura situació de la seva secretària general, Marta Rovira. Ella i l’exconsellera Clara Ponsatí han passat a ser acusades només de desobediència, que no comporta pena de presó. Si hem de fer cas als precedents, per exemple Meritxell Serret i Anna Gabriel, que ja han tornat a Espanya, Rovira podria estar vivint els últims mesos d’estada a Suïssa. La número 2 d’ERC va assegurar que no prendrà cap mesura «ni precipitada, ni imminent».

Sobre la interpretació que Llarena fa del delicte de malversació, els republicans afirmen que era d’esperar. «Li hem retallat el nombre d’eines, però la seva interpretació sempre serà contrària als nostres interessos», apunta un diputat d’ERC. «Haurem de batallar contra això», sentencia una persona de la cúpula republicana.

Innecessari i contraproduent

La pel·lícula per a Junts és tota una altra, com ho ve sent des que Pedro Sánchez va anunciar la reforma del Codi Penal. Per a Junts, explica una font, «tot aquest procés ha sigut innecessari i contraproduent, perquè si no s’hagués retocat la carta de delictes espanyola, la censura i la derrota de l’Estat a Europa hauria sigut de categoria. Com ho prova la sentència del tribunal del land de Schleswig-Holstein» quan el 2018 van detenir Carles Puigdemont. En altres paraules, segons la postconvergència, ERC ha permès el blanqueig del Govern de l’Estat davant les institucions europees.

El Govern treu pit

Notícies relacionades

Mentrestant, les preocupacions dels partits d’àmbit espanyol són unes altres. Així, per al Govern central la nova acusació de Llarena ve a confirmar que el retret penal al procés no ha desaparegut. És a dir, que els fets de tardor del 2017 no els sortiran gratis i els acusats «hauran de respondre davant la justícia espanyola», va assenyalar la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, per qui l’Estat continua comptant amb «prou elements», com l’article 155 de la Constitució, per pal·liar o castigar una nova acció unilateral.

El PP va lamentar que l’Executiu hagi modificat el Codi Penal perquè Puigdemont pugui tornar a Espanya «amb una alfombra vermella».