Entrevista amb el líder de l’oposició

Alberto Núñez Feijóo «El PP hauria d’estar en la negociació de les pensions»

El líder dels populars lamenta que el Govern hagi tret el debat del si del Pacte de Toledo

  • Alberto Núñez Feijóo «El PSOE ha debilitat més l’Estat que els independentistes»

Alberto Núñez Feijóo «El PP hauria d’estar en la negociació de les pensions»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La tardor no ha sigut tan terrorífica com tots havíem dit, començant pels mitjans. ¿Creu que realment ha sigut perquè les polítiques de la Unió Europea i del Govern d’Espanya han revertit la situació o simplement hem ajornat el problema al 2023?

Ara tothom coincideix que estem en una situació d’incertesa en la qual ja ningú s’atreveix a dir amb solemnitat el que passarà en el pròxim trimestre. El que és evident és que hem perdut molt poder adquisitiu; les rendes mitjanes i baixes, un 20%... Tenim un dels cistells de consum més cars de la Unió Europea, estem dopats i el Govern li ha costat a Espanya des que ha arribat 1.500 milions d’euros de deute cada setmana. Per tant, som el país que més ha incrementat l’endeutament des del 2018, el doble de la Unió Europea. També som el país amb el doble d’atur de la Unió Europea, el que més ha apujat els impostos des del 2020 i l’únic dels Vint-i-set que no ha recuperat el PIB de l’any 2019. La nostra caiguda l’any 2020 va ser tan brutal, més de l’11% del PIB, que amb pujar aquest any 2022 el 4,5%, el 4,6% del PIB [el Govern central diu], ja va bé. I no, mirin, no. Ser l’últim, el cuer d’Europa en la recuperació del PIB, no és anar bé, és anar molt malament. I ara diuen que no hi haurà una recessió perquè no farem dos trimestres seguits amb creixement zero. No crec que hi hagi molta diferència entre el zero i el 0,3%.

«Ser l’últim d’Europa en la recuperació del PIB no és anar bé, és anar molt malament»

Aquest endeutament més la despesa estructural, per exemple, en pensions que ha compromès el Govern, ¿deixa marge perquè vostè es pugui presentar a les eleccions anunciant una rebaixa d’impostos?

Hem tingut molta cura amb el que hem anunciat. Les mesures impositives que ha aprovat el Govern les havia proposat el PP feia mesos i el Govern ens deia que això anava en contra dels serveis públics: rebaixar l’IVA del gas, rebaixar l’IVA de l’electricitat, donar una ajuda als vulnerables que no fan la declaració de la renda de 14.000 euros. Tot això ho va proposar el PP. El PP fa des del setembre que proposa una rebaixa de l’IVA del cistell de consum dels aliments bàsics i ara la ministra ha dit que ho farà. Les mesures de rebaixa de la inflació les va proposar el PP. Totes. Continuem demanant la rebaixa de l’IRPF per a les rendes de menys de 40.000 euros.

Cal pujar l’SMI. ¿Quant? Cal equilibrar el manteniment de l’ocupació i el salari digne

La patronal proposa una pujada salarial de l’SMI del 4%, i els sindicats, del 10%. Si fos president del Govern, ¿quina pujada defensaria?

Doncs, miri, en el límit de la competitivitat de les empreses, és evident que hem d’apujar l’SMI perquè tenim un 13% d’inflació acumulada en els últims 24 mesos i, per tant, l’hem d’apujar. És el mínim. Ara, la competitivitat de les empreses em sembla fonamental, perquè ¿què és el prioritari? La prioritat és mantenir l’ocupació i mantenir un salari digne. Si la prioritat és el salari i no l’ocupació, el que farem és anar en contra dels treballadors. Però crec que cal apujar el salari mínim i l’entorn de l’equilibri entre el manteniment de l’ocupació i el salari digne és el que hem de trobar. Però apujar el salari en aquest moment sí que crec que és necessari.

Notícies relacionades

Escrivá està negociant amb els agents socials allargar a 30 anys el període de càlcul de les pensions i un camí per elevar la base màxima de cotització. ¿Es planteja recolzar aquestes reformes quan arribin al Congrés?

Miri, el que està fent el Govern central és trencar els acords del Pacte de Toledo, perquè el PP hauria de ser dins d’aquesta negociació. Nosaltres en tenim informació a través d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA...