Desacceleració
L’INE retalla al 0,1% el creixement de l’economia en el tercer trimestre
L’organisme, en canvi, corregeix a l’alça de manera significativa el PIB del primer semestre, de manera que l’avenç anual ja arriba al 4,4%
L’economia espanyola va entrar a l’estiu en un perfil d’intensa desacceleració. Les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) porten «una de freda i una de calenta». D’una banda, corregeix a l’alça de manera significativa el creixement de l’economia espanyola en el primer semestre de l’any; de l’altra, rebaixa del 0,2% al 0,1% l’avenç anotat al tercer trimestre de l’any, una dècima per sota de la dada que va anticipar l’INE el 28 d’octubre. El creixement d’una dècima en el tercer trimestre reflecteix una brusca frenada de l’economia durant els mesos d’estiu, ja que se situa 1,9 punts per sota de l’avenç del 2% amb què va sorprendre el segon trimestre de l’any.
En canvi, si es compara amb el mateix període del 2021, el PIB ha crescut un 4,4% en taxa interanual, que és un percentatge molt més elevat que el 3,8% que s’havia anticipat a finals d’octubre, i això té a veure amb l’efecte arrossegament derivat de la revisió a l’alça del primer semestre. Amb les noves dades publicades aquest divendres per l’INE, el PIB va créixer en taxa anual el 7% en el primer trimestre; el 7,6% en el segon i el 4,4% en el tercer. Aquestes dades corregeixen a l’alça la seqüència prèvia de 6,7%, 6,8% i 3,8% com a conseqüència de l’ajust definitiu dels factors d’estacionalitat, molt més volàtils per efecte de la pandèmia. Aquesta revisió a l’alça del primer semestre accentua alhora el perfil desaccelerat de l’econommía espanyola.
La inflació ho erosiona tot
Tots els components de la Comptabilitat Nacional van frenar en sec en el tercer trimestre i en això hi va tenir molt a veure la inflació. En diners corrents, les llars van gastar a l’estiu gairebé un 10% més que en el mateix període de l’any anterior (un 9,9% més); no obstant, en termes reals, un cop descomptat l’augment dels preus, el consum de les llars amb prou feines va créixer l’1,4% en el tercer trimestre després d’haver pujat el 3,4% en el període anterior.
Notícies relacionadesUna cosa semblant passa amb l’esforç en inversió que van fer les empreses. En el tercer trimestre van dedicar a formació bruta de capital el 13,7% més que en el mateix període d’any anterior. Però, en termes reals, una vegada descomptat l’efecte de la pujada dels preus, l’avenç no va arribar ni a la meitat (5,9%). El mateix passa amb les exportacions, que tenen un avenç nominal del 36,3% que queda reduït al 18,8% si es descompta la pujada dels preus i es té en compte nomçes el volum dels béns i serveis exportats a l’exterior.
El punt de vista del Govern remarca que el creixement del conjunt de l’any ja se situa per sobre de la previsió del Govern i de la resta d’analistes i institucions. A més, les dades dades preliminars relatives al quart trimestre apunten una taxa de creixement lleugerament superior a la del tercer, segons va anticipar dilluns el secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García Andrés. Així, Economia sosté que és molt probable que en el conjunt del 2022 el PIB aconsegueixi anotar un creixement per sobre del 4,4% previst en el quadro macroeconòmic que el Govern va actualitzar al setembre. De fet, el Banc d’Espanya ja ha elevat la seva projecció per a aquest any al 4,6%, mentre que ha retallat en una dècima, fins a l’1,3%, la prevista per a l’any vinent.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Els horrors del règim d’Al-Assademergeixen en la nova era a Síria
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports
- BCN encarrila el veto urbanístic al lloguer de temporada