Entrevista amb el cap de l’oposició

Alberto Núñez Feijóo «El PSOE ha debilitat més l’Estat que els independentistes»

El líder del PP nega que hi hagi «crisi institucional» i assegura que acaba una «bona setmana» en què han funcionat els «pesos i contrapesos» del sistema democràtic

Treu importància al retard de les renovacions del Constitucional: «El de la presidenta Emilia Casas va estar tres anys de pròrroga, 41 mesos»

9
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo concedeix l’entrevista dijous, el dia en què el Senat aprova la derogació de la sedició i la rebaixa de penes del delicte de malversació. Admet que li ha costat desacostumar-se a la comoditat de les majories absolutes a Galícia, on sempre tenia el vent a favor. Ara està en l’oposició i, a sobre, Madrid és una altra cosa. Té «un any» per reconquerir el votant que ha marxat a Vox. «Un any» per davant, diu en més d’una ocasió, malgrat que fa temps que demanen «eleccions generals ja».

Acaba una setmana convulsa entre les institucions de l’Estat arran del recurs que va presentar el seu partit. ¿Quin és el balanç de danys i beneficis del que ha passat fins aquesta setmana?

Jo crec que ha sigut una bona setmana perquè s’ha demostrat que l’Estat de dret continua funcionant a Espanya, que tenim un règim democràtic de pesos i contrapesos i que tots estem sotmesos a l’imperi de la llei. El Govern ha volgut magnificar-ho tot fent rodes de premsa de mitjanit i utilitzant les institucions de manera malintencionada.

¿Com?

Dir que la presidenta del Congrés o el president del Senat faran una «declaració institucional»... Això és una declaració unipersonal, perquè no van reunir les taules per pactar la declaració. ¿I la del ministre [Félix] Bolaños, com si hi hagués una cosa excepcional? A mi em va semblar insòlit interrompre un canal de televisió pública [per oferir les compareixences]. Insòlit i perillós. Ho han magnificat per no parlar del més important. És la primera vegada en 200 anys que es deroga un delicte de sedició i és la primera vegada que es rebaixen penes per malversació de fons públics. I això s’havia d’embolicar amb una espècie de crisi institucional que no existeix. És un comportament normal de les institucions. Uns diputats fan un recurs; de vegades s’estima i d’altres, no.

Els independentistes no han enganyat mai ningú. Qui ens ha enganyat ara és Sánchez

Però és un fet insòlit sobre un altre fet insòlit, que és que el Consell General del Poder Judicial fa quatre anys que no es renovar.

Això no té a veure amb el poder judicial. Això té a veure amb el Tribunal Constitucional, que porta sis mesos de pròrroga, des de juny. El Constitucional de la presidenta Emilia Casas [2004-2011] va estar tres anys de pròrroga, 41 mesos. I va dictar la sentència sobre l’Estatut amb una presidenta del Constitucional que va estar de pròrroga tres anys. I [Juan José González] Rivas va estar de pròrroga 18 mesos. Per tant, aquesta pròrroga és, probablement, una de les pròrrogues més curtes d’almenys els últims deu anys.

En l’etapa de Casas també estava el PP en l’oposició...

Però és que jo m’he assegut a la taula [a negociar el CGPJ]; qui no s’ha assegut a la taula és el Govern. Jo vaig fer una proposta al juliol per escrit i no vaig rebre ni justificant de recepció. Només em van trucar quan va dimitir el president del Suprem, a l’octubre.

El comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, va tornar a instar dimecres totes les parts a «fer el necessari» per desbloquejar el poder judicial i, després, canviar el mecanisme de designació dels seus membres. Ni una paraula de la sedició ni de la malversació ni del TC. ¿Es dona per al·ludit?

Miri, jo he intentat pactar. L’objectiu del Govern és el Constitucional, no és el Consell. Ho hem vist des que hem començat l’entrevista: estem parlant de la malversació, de la sedició i ja tornem al CGPJ. És sorprenent que el Govern hagi creuat la negociació del Consell amb la tramitació simultània de la sedició i la malversació. ¿Això és casualitat? La meva funció principal és aprofundir en la independència judicial i en la despolitització de la justícia. 

Jo prefereixo els indults a la modificació del Codi Penal, perquè tu pots indultar una persona, però no desapareix el delicte que ha comès

Però Reynders no diu res d’aquests temes i demana el que demana.

Nosaltres no hem posat res d’això en coneixement del senyor Reynders. ¿No s’adonen que hi va haver un engany? ¿Que s’intentava dir que estaven a favor de la despolitització i alhora s’estava reformant el Codi Penal d’autor amb conductes que desapareixien del Codi Penal perquè alguns polítics concrets es puguin presentar a les eleccions i quedin exempts de les penes del Suprem? Jo vaig proposar al president negociar el Codi Penal. La resposta va ser no. I diré una cosa que pot sorprendre: jo prefereixo els indults abans que la modificació del Codi Penal.

¿Per què?

No estic d’acord amb els indults, però tu pots indultar una persona i no desapareix el delicte que ha comès. Ara ja no. Ara es tracta de dir que el que s’ha fet no era un delicte.

Sánchez assegura que ho fa per desinflamar Catalunya i per cosir les ferides que va deixar el procés. ¿Què li sembla aquesta estratègia?

Mirin, el senyor Sánchez, segons la meva opinió, fa temps que ha deixat de governar i al que es dedica ara és a resistir al Govern. Els independentistes mai han ocultat els seus objectius. El seu objectiu és dividir una part del territori de la nació espanyola i el seu objectiu és, ho diuen ells, un referèndum d’autodeterminació i, per tant, la independència. No han enganyat ningú. Per això mai un president del partit socialista ha governat amb independentistes a les Corts. I, per tant, des d’aquest punt de vista, el Partit Socialista ha debilitat més l’Estat del que ho han fet els independentistes. Perquè, insisteixo, els independentistes no han enganyat mai ningú. Qui ens ha enganyat ara és Sánchez, perquè es va presentar a les eleccions dient coses per a les quals va ser votat: mantenir el delicte de sedició, agreujar les penes per corrupció, que els jutges elegeixin els jutges i, per tant, més independència judicial, no indultar els condemnats pel procés... I el que ha fet exactament és el contrari de tot el que ha promès. I això és debilitar l’Estat. 

¿Quina és la dreta mediàtica i judicial que, segons el Govern, el té acorralat a vostè?

Jo l’estic buscant encara, perquè no la trobo. També m’han dit que m’han posat les empreses aquí. Ho va dir el president del Govern. I dimecres em va dir: «Vostè ha arribat molt lluny». ¿Això és una amenaça? Jo desconec aquests termes del llenguatge polític. Dir que a mi m’ha posat l’Ibex, els que fumen puros als restaurants...

Sánchez abans iniciava el curs amb grans reunions amb l’Ibex, però ara ha tornat a allò de «rics i pobres»

¿Què pensa quan escolta aquests comentaris sobre els «cenacles de Madrid»?

Jo crec que la legislació espanyola prohibeix fumar als restaurants. A més, jo no soc fumador; a més, no sabia que hi havia mitjans de dretes i d’esquerres... Sembla que el senyor Sánchez sap perfectament quins són els seus mitjans, i deu ser que els que no treuen bons titulars de Sánchez no són els seus mitjans. La utilització dels mitjans i del periodisme amb finalitats partidistes la deixo al senyor Sánchez, però vostè comprendrà que no crec que hi hagi espanyols que es creguin aquesta falta de respecte envers la intel·ligència dels ciutadans. A mi m’ha elegit el PP en el seu conjunt i, que jo sàpiga, no hi havia cap empresari compromissari en el congrés del PP a Sevilla. I també recordo que el senyor Sánchez, fins fa ben poc, iniciava el curs polític amb unes grans reunions amb l’Ibex. Bé, doncs sembla que en aquesta nova etapa el senyor Sánchez ha tornat una altra vegada a allò de «rics i pobres», a allò d’«empresaris bons, empresaris dolents». En fi, el problema és que tenim més de 13 milions i mig d’espanyols en risc de pobresa.

Hi ha gent del seu espai polític que considera que el seu discurs ha perdut certa frescor, que l’atrinxerament madrileny se l’ha anat menjant i que ara sembla alineat amb un dels bàndols.

Jo sempre he defensat la Constitució a Galícia. Si vostè parla amb el nacionalisme gallec, li dirà que jo no he canviat. Defenso la unitat del meu país i l’Estat de les autonomies i ho continuo fent. I he defensat, sens dubte, la independència judicial. És que, si no, no em dedicaria a això. Fa 45 dies, el delicte de sedició no s’havia de derogar; fa 45 dies, el delicte de malversació no s’havia de tocar i avui ho estem aprovant al Senat.

En els seus discursos diu sovint que és moderat, ¿però és de moderats assegurar que Sánchez busca un canvi de règim a Espanya o comparar-hlo amb Orbán?

Jo no he citat el senyor Orbán.

Dimecres, al Senat, va comparar la reforma del TC amb el que fan els governs de Polònia i Hongria.

Però el que ha dit vostè... (Pausa.) ¿Però vostè es creu que el president del Govern pot arribar a la Cambra a dir que el Constitucional està a les ordres del PP? Aquesta expressió és impròpia d’un president i ho reitero.

¿Vostè dormirà tranquil si ha de ficar Vox al Govern?

Bona pregunta. Està utilitzant una frase de Sánchez amb Podem que acredita el que ha passat els últims anys a Espanya. I és que Espanya està vivint una mentida electoral i això és molt greu. Potser la gent no li dona importància, però jo em dedico a la política perquè la veritat guanyi a la mentida. Si no, me’n vaig d’aquí. No hi tinc res a veure.

No contesta...

Hem sigut molt coherents sempre. Nosaltres volem governar en solitari. Ho hem dit contínuament i no se’ns ha cregut. Ho hem dit a Galícia i ho hem aconseguit. I també a Madrid, a Múrcia i a Andalusia.

Crec que podem captar el vot de Vox. Jo l’he captat a Galícia. Queda un any

Però a vostè, segons les enquestes, li pot passar el mateix que a Sánchez amb Unides Podem.

La gent té dues possibilitats: o Sánchez o nosaltres. No hi ha més opció. L’electorat de Vox és un electorat que ve del PP i crec que el podem captar. Jo l’he captat a Galícia. Jo crec que això es produirà i el que va passar a Andalusia també és sorprenent: hi ha molta gent del Partit Socialista que o no votarà o votarà al PP i ens donarà majoria absoluta. Aquí queda un any.

Notícies relacionades

Vox continua sense presentar candidat a la moció de censura... ¿Ha parlat amb Santiago Abascal en aquests últims dies?

Jo parlo amb bastants líders i vaig explicar el primer contacte [amb Abascal] per aquest tema, però ja no en radiaré cap més. Vox vol una moció i a mi em sembla que és blanquejar el Govern. La millor moció no és aquella en la qual voten 350 diputats, sinó aquella en què voten els 8.000 ajuntaments a Espanya i les 14 comunitats autònomes.