Tramitació exprés

El Congrés aprova entre tensions la derogació de la sedició i la rebaixa de la malversació

PSOE, Unides Podem, ERC, PNB, EH Bildu recolzen la reforma del Codi Penal que enfrontarà l’últim tràmit al Senat

Batet rebutja les peticions de PP, Vox i Cs per ajornar el debat fins que es pronunciï el TC

El Congrés aprova entre tensions la derogació de la sedició i la rebaixa de la malversació

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La possibilitat que el Tribunal Constitucional impedís la votació de la proposició de llei per reformar el Codi Penal ha sobrevolat tot el matí el Congrés dels Diputats. Tanmateix, finalment, aquesta decisió no ha arribat i la Cambra baixa, després d’un tens i aspre debat, ha aprovat la norma que deroga la sedició, i la substitueix per un altre delicte de desordres públics agreujats, i rebaixa les penes del delicte de malversació. L’acord entre el Govern central i ERC queda així ratificat a expenses d’una última votació al Senat que, previsiblement, es votarà la setmana vinent.

Després d’una tramitació exprés –només han passat 34 dies des que la proposició de llei va arribar al Congrés–, el Govern ha aconseguit 184 vots a favor per modificar el Codi Penal. Als vots del PSOE (120) i Unides Podem (33) s’hi han afegit els d’ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5) i altres partits minoritaris. En contra s’hi han posicionat 64 diputats, els dels grups del PP, Vox, Cs i altres formacions.

La proposició de llei elimina el capítol 1 del títol XXII del Codi Penal que recull aquest tipus delictiu i el substitueix per un nou delicte de desordres públics agreujats que comporta penes d’entre 3 i 5 anys de presó. A més, diferencia en el delicte de malversació si hi va haver lucre o no i rebaixa les condemnes d’aquests últims. Amb aquestes dues reformes es beneficiaria els condemnats pel procés. D’altra banda, es crea un nou delicte per perseguir aquelles persones que han ocupat un càrrec públic i que hagin tingut un «enriquiment il·lícit» superior als 250.000 euros i un altre per als empresaris que incompleixin reiteradament la legislació laboral.

Dures crítiques

El Tribunal Constitucional ha tingut en suspens tot el Congrés durant gran part del dia. L’alt tribunal ha convocat un ple aquest dijous per estudiar un recurs presentat pel PP en el qual reclamen paralitzar de manera ‘cautelaríssima’ la votació de la proposició de llei, ja que considera que la Mesa de la Comissió de Justícia del Congrés va permetre tramitar dues esmenes que es van introduir en el dictamen per desbloquejar la renovació del TC que no tenien res a veure amb l’assumpte central de la norma. No obstant, l’alt tribunal ha ajornat la decisió a dilluns vinent.

El debat ha sigut d’alta tensió. Tot just començar, els portaveus del PP, Vox i Cs han demanat la paraula per denunciar aquesta situació i reclamar a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet (PSC), que ajornés el debat a l’espera que el Constitucional es pronunciï. Malgrat tot, Batet ha assegurat que no tenia cap coneixement d’una resolució del TC i, per tant, ha permès continuar la tramitació.

Durant el debat, Cuca Gamarra, portaveu del PP, ha atacat amb molta duresa el Govern de coalició i el mateix Pedro Sánchez, a qui ha acusat de «covardia» per no ser present a l’hemicicle. El cap de l’Executiu estava en aquell moment participant en el Consell Europeu a Brussel·les. La dirigent popular ha reclamat a socialistes i morats que siguin «valents» i portin la proposta sobre el Constitucional de manera esqueixada, per tal que es pugui debatre. A més, ha demanat que convoquin les eleccions i «que parlin els espanyols».

Els 52 diputats de Vox han decidit absentar-se de l’hemicicle. Ja al passadís, el seu líder, Santiago Abascal, ha afirmat que «Espanya està als peus dels cavalls davant d’un Govern disposat a tot» i ha assegurat que continuen treballant per presentar una moció de censura amb un candidat alternatiu, tot i que no ha descartat ser-ho ell mateix. La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha criticat que el Govern vulgui aprovar reformes «clarament inconstitucionals» i ho ha comparat amb «el que va fer el separatisme el 2017».

Al·lusions a la història

Notícies relacionades

«Fa 41 anys la dreta ja va intentar aturar un ple i la democràcia amb tricornis i avui ho han intentat amb togues», ha sigut la resposta del portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, que ha comparat la possible decisió del Tribunal Constitucional amb el cop d’Estat de 1981. El grup de l’esquerra ha esclafit a cridar i protestar i Gamarra ha reclamat la paraula per denunciar que quan va entrar Antonio Tejero en el Congrés era el «centre dreta» qui ocupava el grup de Govern.

Les al·lusions de Sicilia al 23-F no han sigut les primeres, tot i que sí les que més polèmica han generat. Abans, el portaveu d’ERC. Gabriel Rufián, ja havia fet una comparació similar: «Parlo amb la por que hi entri Tejero amb toga, perquè ja no entren amb pistoles, entren amb toga».