PERMÍS DE MATERNITAT

Belarra, després de ser interpel·lada per la seva baixa parcial: «El meu fill també té un pare»

La ministra de Drets Socials, que no ha consumit el seu permís de 16 setmanes, defensa que això no es qüestiona quan es tracta d’un ministre

Belarra, després de ser interpel·lada per la seva baixa parcial: «El meu fill també té un pare»
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha sortit al pas aquest dimarts dels dubtes que sembla haver provocat la seva tornada a la feina sense consumir de cop les 16 setmanes de baixa de maternitat a què té dret. Belarra va ser mare per segona vegada el passat 21 d’octubre però molt poc després es va incorporar progressivament a la feina.

El passat 16 de novembre ja va interrompre «de manera puntual» la seva baixa per reunir-se amb la representant especial del secretari general de les Nacions Unides per a la Violència contra els Nens, Najat Maalla M’jid, i assistir a l’acte de presentació de l’Estratègia d’Erradicació de la Violència contra la Infància. A partir d’aquell moment el seu entorn va avançar que faria «malabars» per conciliar com la resta de famílies espanyoles i ella mateixa va assegurar a les xarxes socials que havia començat «a recuperar part de la meva activitat com a ministra, parcialment, amb agenda reduïda, amb molta ajuda del meu company i del meu equip».

Permís parcial

Aquest dimarts va comparèixer en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per presentar la llei de família i quan se li ha preguntat si no és contradictori fomentar la conciliació i, alhora, no agafar el permís de maternitat, va recordar que el seu fill «també té un pare» que pot ocupar-se d’atendre’l.

Notícies relacionades

Belarra va explicar que no ha renunciat a la seva baixa sinó que ha optat per un «permís parcial». «He disfrutat de les primeres sis setmanes amb algunes obligacions que el càrrec exigeix», va afegir. Però, a continuació va apuntar si aquesta pregunta se li formularia a un ministre que fos home. «N’hi ha hagut casos, com el del meu company Alberto Garzón, i crec que mai se li va fer aquesta pregunta i això també requereix una reflexió», va declarar. Segons la seva opinió, l’«escrutini de la vida personal de les ministres, amb ‘a’, no és igual que el dels ministres» i va destacar que el seu fill nounat «també té un pare» amb el qual aspira a «exercir la corresponsabilitat». «Això sens dubte és un bon exemple», va remarcar.

A Espanya els permisos de maternitat i de paternitat són de 16 setmanes. D’aquestes les sis primeres són obligatòries, ininterrompudes i a jornada completa, posteriors al part o a l’adopció i les 10 restants es podran disfrutar en períodes setmanals, de manera acumulada o interrompuda, dins dels 12 mesos següents.