Pressupostos del 2023

Els comptes no preveuen un xec bebè ni un permís per cures, que s’ajornen de nou

  • El PSOE i Podem acorden que aquestes mesures s’incloguin en la llei de famílies, l’aprovació de la qual es pot demorar

Els comptes no preveuen un xec bebè ni un permís per cures, que s’ajornen de nou

Feed

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

En el marc de la negociació dels pressupostos, el PSOE i Unides Podem han acordat que la llei de famílies, que impulsa el Ministeri de Drets Socials, s’aprovi de manera urgent abans que finalitzi el mes d’octubre. Però fonts de Podem aclareixen que les mesures incloses en una norma que fa mesos que està paralitzada, precisament per la falta de fons per finançar els seus principals preceptes, no s’inclouran en els comptes del 2023, sinó que el PSOE «s’ha compromès» que formin part de la nova norma. És a dir, no entraran en vigor l’any vinent, sinó que la seva posada en marxa dependrà de l’aprovació de la llei, que una vegada s’estudiï en el Consell de Ministres ha de ser valorada pels òrgans consultius, tornar al Govern i ser tramitada a les Corts. Tots aquests tràmits posen en risc que la legislació entri en vigor aquesta legislatura.

Notícies relacionades

Tot i així, els dos socis de Govern han acordat els «continguts mínims» que contindrà la norma, entre els quals destaquen tres mesures. En primer lloc, l’ampliació de la renda criança o xec bebè de 100 euros al mes, que ara poden cobrar les mares treballadores els tres primers anys de vida dels seus fills i que «s’estendrà a les persones amb fills o filles menors d’aquesta edat que estiguin o hagin estat en la Seguretat Social o mutualitat durant 30 dies o hagin rebut una prestació (contributiva o assistencial) del sistema de protecció de l’atur», segons fonts de Podem. La quantia serà de 100 euros per cada fill/a de menys de tres anys fins que arribi a aquesta edat. Però no s’assoleix la universalitat, arribar a totes les famílies, que és el que defensava la formació morada.

Nous permisos

A més, la llei considerarà les famílies monoparentals femenines amb dos fills com a famílies nombroses. I preveurà nous permisos per cures, entre aquests, un de set dies a l’any per a cada treballador per tenir cura de familiars o convivents. Aquesta baixa laboral servirà, per exemple, per quedar-se a casa per cuidar el fill o els pares malalts o acompanyar-los al metge. Així mateix, la normativa posarà en marxa un permís de vuit setmanes per als treballadors que tenen fills, fins que compleixin 8 anys.