Reforma del Codi Penal

Sánchez defensa les ‘decisions arriscades’ per ‘treure dels jutjats’ el conflicte català

El PSOE proposarà un nou tipus de malversació per a la ‘desviació pressupostària irregular’ que rebaixarà les penes de l’1-O

Sánchez defensa les ‘decisions arriscades’ per ‘treure dels jutjats’ el conflicte català

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Cal prendre «decisions arriscades» per «treure dels jutjats el conflicte» amb Catalunya. Aquest és el missatge sota el braç amb el qual aquest diumenge s’ha plantat el president Pedro Sánchez aBarcelona. Una missiva amb la mirada posada en el compromís amb la desjudicialització a través de la reforma del Codi Penal i, en concret, en l’últim episodi de la negociació amb els independentistes: la modificació de la malversació. L’esmena que presentaran el PSOE i Podem a la proposta d’ERC és una nova accepció del delicte, la de «desviació pressupostària irregular» de diners públics a un final diferent al qual estava destinat, amb una pena d’entre un i quatre anys de presó i sis d’inhabilitació en el que consideren que podria encaixar l’organització de l’1-O. Aquesta modificació suposaria una rebaixa de la pena per als encausats del procés.

Sense esmentar directament la reforma de la malversació, Sánchez sí que ha preparat el terreny des de Barcelona per al que vindrà en les pròximes hores, quan conclogui la interlocució amb ERC. «És una decisió política de primer nivell rescatar Catalunya de la crispació per tornar-la a la convivència», ha insistit el president davant un Palau de Congressos que ha superat el seu aforament amb 2.500 assistents. «Val la pena. No vull que torneu a viure dies tan negres i tan tristos», ha remarcat apuntant, a més, que «no hi ha cap altre camí» tot i que hi hagi «addictes a la confrontació» que propugnin just el contrari.

Era un dard a la dreta. Des del PP, Alberto Núñez Feijóo el desafia a eleccions anticipades i Sánchez ha replicat que primer hauria de digerir «el resultat de les anteriors», és a dir, la derrota del seu partit. I des del PP i Vox treuen de nou l’espantall de la moció de censura, una acció que el president ha recordat que li va sortir «regular» l’última vegada. «Que es quedin amb els seus desvaris i deliris. Nosaltres ens dediquem als problemes de la gent», ha etzibat.

La reforma de la malversació

Els socialistes defensen que no quedarà despenalitzada «cap forma de malversació» i que s’endurirà la persecució de la corrupció. La premissa que no hi hauria una despenalització dels fets que van ocórrer a Catalunya a la tardor del 2017 l’han remarcat els socialistes des que es va obrir el meló de la reforma del Codi Penal amb la supressió de la sedició com a principal emblema.

La Moncloa transita les últimes negociacions del capítol de la desjudicialització intentant un equilibri: d’una banda, no vol ser acusat de donar barra lliure a l’independentisme –com assenyala la dreta– si en un futur es tornés a repetir la via unilateral; de l’altra, de cara al nou cicle electoral, li interessa no tensar de nou la relació amb Catalunya i que les noves condemnes que poden arribar durant el 2023 per als impulsors de l’1-O amb causes pendents no siguin prou severes com per tornar a un escenari de dirigents que entrin a la presó.

Això explica per què en les negociacions per modificar el delicte de malversació els socialistes promouen un canvi en la proposta dels republicans, que busquen que no sigui aplicable a l’organització del referèndum distingint quan es produeix ànim de lucre i quan no. La contraproposta del PSOE i de Podem accepta aquesta distinció, que suposa desfer la reforma del 2015 que va fer el PP pensant en la consulta del 9-N, però afegirà que també es consideri malversació la «desviació pressupostària irregular». Aquesta conducta estarà penada amb un màxim de quatre anys de presó i sis d’inhabilitació, segons expliquen fonts de Moncloa.

A la pràctica, això suposaria rebaixar el càstig màxim per a aquest supòsit, que ara se situa en sis anys de presó i deu d’inhabilitació –12 en els casos més greus– perquè no es fa distinció de l’ànim de lucre. Tot i així, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ja ha respost que l’objectiu del seu partit serà aconseguir que les penes que apliquin sobre l’organització de l’1-O siguin les mínimes, sobretot pensant en «la injusta situació dels exiliats».

Perseguir la corrupció

Notícies relacionades

Segons els socialistes, aquesta reforma de la malversació permetrà mantenir la persecució a la corrupció, un capítol al qual se suma el nou delicte d’enriquiment il·lícit proposat pel Govern i, alhora, que no deixi de ser punible –tot i que sí amb menys pena– l’organització de l’1-O. De fet, el PSOE sempre ha assenyalat que, malgrat que s’elimini la sedició, el delicte de desordres públics agreujats actua com a substitutiu alhora que homologa el Codi Penal als estàndards europeus. Els socialistes han apuntat, a més, que podria utilitzar-se per aconseguir l’extradició de Carles Puigdemont.

En tot cas, els acords amb ERC per mitigar les conseqüències judicials de l’1-O, a expenses de si s’acaben lluint en una reunió de la taula de diàleg en les tres setmanes que queden per acabar l’any, busquen, en paraules de Patxi López, «desmantellar el victimisme», que té un efecte aglutinant en l’independentisme. Després dels indults i de l’eliminació de la sedició, insisteixen els socialistes, ERC i Junts estan més dividits que mai, fins al punt de no governar junts, una situació que entenen que es tradueix en una reducció de les seves expectatives electorals i que juga a favor de l’objectiu d’acostar Salvador Illa a la presidència de la Generalitat.