Reforma del Codi Penal

L’Executiu pretén castigar amb el Codi Penal els vocals del CGPJ que bloquegin nomenaments

El PSOE argumenta la seva nova proposta en la necessitat d’acabar amb el «segrest» que el PP ha fet sobre el Consell General del Poder Judicial, al seu entendre

L’Executiu pretén castigar amb el Codi Penal els vocals del CGPJ que bloquegin nomenaments
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángel Alonso Giménez

Els grups parlamentaris que sostenen el Govern, PSOE i Unides Podem, volen castigar amb el Codi Penal els juristes i jutges del Consell General del Poder Judicial que bloquegin la designació de magistrats del Tribunal Constitucional. El portaveu del grup socialista, Patxi López, ha comunicat aquesta informació, explicada prèviament per Eldiario.es, però no ha precisat quins delictes se’ls imputaria. 

«Hauran de complir responsabilitats fins i tot de caràcter penal», ha dit el diputat basc en una conferència de premsa celebrada en el Congrés, convocada dijous a la nit.

El PSOE i Unides Podem registraran avui divendres una bateria d’esmenes per modificar el Codi Penal. Les propostes augmenten el radi d’actuació sobre la norma. La proposició de llei es va cenyir en principi a retocar delictes contra la integritat moral, ús d’armes i sedició. Actualment podrien revisar-se, a més, la malversació, delictes contra la legislació laboral, d’altres sobre desordres públics i fins i tot la creació d’un tipus com el de l’enriquiment il·lícit.

Tot això es pretén fer durant la setmana que ve, de manera que, en una sessió de ponència, una altra de comissió i una més del ple, quedi completada la reforma del Codi Penal en el Congrés.

López, en la roda de premsa, ha explicat amb aquestes paraules l’afany per afrontar una reforma àmplia del Codi Penal: «Obrir el Codi Penal no es fa cada dia».

Entre les iniciatives per retocar la norma, el portaveu socialista ha destacat la que implicarà canvis en la llei del poder judicial i en la llei del Tribunal Constitucional. Es tracta de reforçar el caràcter imperatiu de la Constitució, que exigeix renovar els òrgans judicials passat cert temps.

Notícies relacionades

L’esmena en qüestió taxa terminis: cinc dies després de l’entrada en vigor de la llei reformada, el president del Consell General del Poder Judicial iniciarà el període de presentació de candidats a cobrir les vacants. Cada vocal (en són 20) presentarà un candidat. En tres dies se celebrarà el ple de l’òrgan de govern dels jutges i els dos amb més vots seran els proposats. Si hi hagués empat, la Presidència del CGPJ farà valer el seu vot de qualitat. Així mateix, queda suprimit el tràmit de verificació dels candidats que correspongui al Govern. Es manté la verificació dels criteris objectius de les candidatures.

De fons, la urgència perquè els perfils del Govern, entre els quals hi ha l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo, ocupin un lloc en el Tribunal Constitucional.