Renovació del Poder Judicial

El Govern canvia les majories i ‘esqueixa’ els terços per desbloquejar el Constitucional

La reforma garanteix les designacions del magistrat de l’Audiència Nacional i exministre Juan Carlos Campo i de la catedràtica de Constitucional i exdirectora general de Presidència Laura Díez

El Govern canvia les majories i ‘esqueixa’ els terços per desbloquejar el Constitucional
2
Es llegeix en minuts

El Govern ha decidit prendre de nou la iniciativa davant el bloqueig del sector conservador de la judicatura a la renovació del Tribunal Constitucional. Aquest mateix divendres presentarà dues esmenes a la reforma dels delictes de sedició i malversació al Codi Penal que es tramita al Congrés. La primera reformarà la Llei orgànica 6/1985 del Poder Judicial per canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el Consell General del Poder Judicial en l’elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen. A partir d’ara n’hi haurà prou amb majoria simple.

La modificació inclou una nova redacció de l’article 599.1.1a de la llei del Poder Judicial perquè, en el termini de cinc dies hàbils, «els vocals del Consell puguin proposar a la presidència candidats a magistrat o magistrada del Tribunal Constitucional». Cada vocal podrà proposar un màxim d’un candidat. I, tancat el termini de presentació de candidatures, la persona que exerceixi la presidència, en el termini de tres dies hàbils, «tindrà l’obligació de convocar un ple extraordinari per procedir a l’elecció dels dos magistrats», segons ha avançat eldiario.es. «Aquest ple –afegeix l’esmena– se celebrarà en el termini màxim de tres dies hàbils des de la seva convocatòria».

Constituït el ple, les candidatures presentades se sotmetran a votació dels vocals presents, sense necessitat d’un quòrum mínim i en una votació única. Resultaran elegits els dos magistrats o magistrades que hagin obtingut més vots, i no tres cinquens dels emesos, com fins ara. El Govern estima que el bloqueig es podria veure resolt en aproximadament 11 dies hàbils des de la publicació del canvi al BOE. Per assegurar-ho es reforça el caràcter imperatiu del procediment amb una clàusula de tancament que recorda que, en cas d’incompliment, s’incorrerà en responsabilitats «de tot ordre, inclosa la penal», amb la vista posada en els delictes de desobediència o prevaricació omissiva.

Notícies relacionades

Una segona esmena modificarà la Llei orgànica 2/1979 del Tribunal Constitucional perquè, si transcorreguts els nou anys i tres mesos de mandat dels magistrats proposats pel CGPJ i pel Govern «un d’aquests dos òrgans no ha fet la seva proposta, es procedirà a la renovació dels magistrats designats per l’òrgan que hagi complert el seu deure constitucional», segons la informació revelada per eldiario.es. Així es desvinculen els nomenaments a càrrec de cada poder, una relació que ara esgrimeixen els contraris a la renovació per bloquejar els nomenaments dels dos candidats de l’Executiu. A més, se suprimeix la verificació per part del Tribunal Constitucional dels nous magistrats.

El Govern es garanteix així les designacions del magistrat de l’Audiència Nacional i exministre Juan Carlos Campo i de la catedràtica de Constitucional i exdirectora general de Presidència Laura Díez, que va aprovar fa una setmana el Consell de Ministres.