Estratègia en el Congrés

El PP presentarà les reprovacions: contra Marlaska i contra Montero

Diputats de Vox s’afegeixen de manera espontània a la protesta contra la titular d’Igualtat que han organitzat els populars

Els de Feijóo descarten la comissió d’investigació per Melilla i es limiten a demanar la censura del ministre de l’Interior

El PP presentarà les reprovacions: contra Marlaska i contra Montero

Eduardo Parra / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP descarta sol·licitar una comissió d’investigació sobre les morts a la tanca de Melilla i es decanta per demanar únicament la reprovació del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés dels Diputats. També sol·licitarà la censura de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, per haver-los acusat que «promouen la cultura de la violació», segons ha anunciat aquest dijous la portaveu del grup parlamentari, Cuca Gamarra.

Els populars temen que si sol·liciten una comissió d’investigació sobre l’arribada d’immigrants a la ciutat autònoma del passat 24 de juny es pugui donar a entendre que estan qüestionant el paper de la Guàrdia Civil, encarregada de la frontera. Els conservadors volen demanar responsabilitats a Marlaska, però aïllar qualsevol qüestionament de l’institut armat, per la qual cosa han optat per sol·licitar la reprovació del ministre.

Gamarra ha sigut l’encarregada d’anunciar la censura que presentaran contra els dos membres del Govern. Ho ha fet després de l’acte simbòlic de protesta contra Montero a l’escalinata del Congrés dels Diputats. Els membres dels grups parlamentaris del PP en el Congrés i en el Senat han desplegat una pancarta en la qual es llegia «No a la rebaixa de penes per delictes sexuals. ¡Rectificació ja!». També ha explicat la diputada que enviaran una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, per queixar-se per aquestes «paraules indignes» de qui representa els espanyols.

Sense Feijóo

Alguns diputats de Vox, entre ells Iván Espinosa de los Monteros i Carla Toscano, s’han sumat per la part del darrere de l’escalinata a la protesta.  Toscano és la diputada que la setmana passada va assegurar que l’únic mèrit d’Irene Montero és haver «estudiat en profunditat Pablo Iglesias», unes paraules que van provocar la bronca en el ple i que van ser condemnades pel PP.

Notícies relacionades

Ho han fet de forma espontània perquè l’acte no estava obert a altres partits ja que era una iniciativa únicament del PP. Poc després Espinosa de los Monteros ha explicat als passadissos del Congrés que saben «de quin costat s’ha d'estar». «La setmana passada hi va haver partits que no van ser gens solidaris amb nosaltres, quan es va muntar aquí un presumpte i fals escàndol per dir la veritat. Igual que no hem notat cap mostra de solidaritat quan es va treure la paraula a la nostra diputada [Toscano] per dir la veritat. Però nosaltres no mirem això; si es convoca una manifestació per demanar la dimissió de Montero, o sigui», ha declarat.

Fonts de la direcció del partit d’Alberto Núñez Feijóo han encaixat bé la maniobra i han tret importància a la seva participació. A l’acte no ha acudit el líder dels populars, que no hi ha pogut anar per un compromís personal.