Política catalana

Salvador Illa marca el seu perfil institucional amb un viatge a París

  • El líder dels socialistes catalans es reuneix amb l’alcaldessa parisenca, Anne Hidalgo, i l’exministra Arancha González Laya

Salvador Illa marca el seu perfil institucional amb un viatge a París

PSC

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Després de Brussel·les, París. El líder del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Salvador Illa, ha estat aquest dimarts i dimecres a la capital francesa per reunir-se amb una sèrie de dirigents francesos i espanyols, com l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. Després d’haver-se trobat a finals d’octubre amb tres comissaris europeus a Brussel·les, el cap de l’oposició al Parlament ha fet de nou un viatge a una capital europea per marcar perfil internacional.

«Ha sigut una visita molt interessant. […] He establert una sèrie de contactes per enriquir-me políticament i personalment», ha assegurat Illa sobre una agenda internacional que manté pocs mesos abans d’endinsar-se en un frenètic cicle electoral el 2023, amb eleccions municipals i generals, així com unes eventuals eleccions anticipades al Parlament. «He vingut a parlar bé de Catalunya i de la seva societat», ha afegit.

Transició ecològica, seguretat i Jocs Olímpics

Transició ecològica, seguretat i Jocs OlímpicsUn dels moments més destacats del seu viatge ha sigut la reunió que ha mantingut aquest dimecres al migdia amb Hidalgo a l’Ajuntament de París. Després del seu fracàs absolut a les eleccions presidencials de l’abril –va obtenir menys del 2% dels vots al capdavant del Partit Socialista–, l’alcaldessa parisenca és una dirigent que ha perdut força a França, però la seva acció de govern continua generant interès en l’àmbit internacional, sobretot per les polítiques de disminució de vehicles contaminants i el model de la «ciutat dels 15 minuts».

Segons fonts pròximes al líder del PSC, a la trobada han parlat de la manera en què les ciutats han de ser bandera de la transició ecològica i de la transformació urbana dels Jocs Olímpics, tenint en compte que París organitzarà la cita olímpica del 2024. També han abordat la gestió de la seguretat, una qüestió que sol fer córrer rius de tinta a França.

Reunió amb González Laya

Reunió amb González LayaA més d’Hidalgo, el líder de l’oposició a Catalunya s’ha reunit amb el delegat de la Generalitat a París, Josep Maria Galí, i amb els respectius ambaixadors d’Espanya a París i la Unesco. També ha mantingut una trobada amb Arancha González Laya, exministra d’Exteriors i actual degana de Sciences Po París, i amb Pascal Lamy, expresident de l’Organització Mundial del Comerç. A més, s’ha reunit amb Stefania Gianni, subdirectora general d’Educació de la Unesco. I ha participat en un col·loqui aquest dimecres a la tarda amb l’historiador Benoit Pellistrandi sobre el paper de territoris com Catalunya en la governança europea. 

Notícies relacionades

Com ja va fer a Brussel·les, aquest viatge serveix a Illa per marcar perfil institucional. La seva candidatura a les eleccions al Parlament de l’any passat ja va estar marcada per la seva experiència com a ministre de Sanitat durant els pitjors moments de la pandèmia. Des d’aleshores, ha intentat exercir una oposició constructiva. Tanmateix, a causa d’aquesta estratègia, ara el PSC no es pot tancar en banda a donar suport al Govern en l’elaboració dels pròxims pressupostos, sobretot si ERC aposta per tirar-los endavant amb el suport dels socialistes. 

«Estem al principi del principi sobre un possible acord en aquesta matèria. […] I exigirem una negociació exigent», ha assegurat Illa sobre la negociació pressupostària. «Estem disposats a arribar a un acord, no per rescatar un govern fallit com és el d’Aragonès, sinó per evitar que la ciutadania de Catalunya pagui els plats trencats», va afegir.

Temes:

França PSC PSC