Les propostes

Junts exigeix ambició econòmica i política per negociar els pressupostos

El partit de Turull reclama sobirania econòmica, fiscal i financera respecte a l’Estat

Entre les mesures, reforçar l’atenció primària, la renda garantida de ciutadania, pimes i FP

Junts exigeix ambició econòmica i política per negociar els pressupostos

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts plantejarà al Govern d’ERC una sèrie de propostes per negociar els pressupostos del 2023, basades no només en les lògiques mesures econòmiques a prioritzar en els comptes, sinó també en qüestions de sobirania política. Així diu el conjunt de mesures de JxCat dirigides a la conselleria d’Economia que ara pilota Natàlia Mas. Es tracta, segons fonts de Junts, de mesures dissenyades per a la negociació real, no per al bloqueig.

L’executiva d’aquest dilluns de Junts va traçar els quatre eixos de la negociació: impuls al desenvolupament econòmic, equilibri territorial, cohesió social i també sobirania política. Quant a la qüestió de la sobirania política, Junts planteja al seu document mesures per incrementar la sobirania econòmica, fiscal i financera i reduir la dependència de l’Estat en la gestió de les infraestructures.

En aquest cas, Junts no posarà sobre la taula les mesures en clau sobiranista que va exigir a ERC recentment. JxCat va decidir sortir del Govern després d’una consulta a les bases de la formació i després d’haver reclamat tres mesures: reactivació de la taula estratègica de l’independentisme a Catalunya, unitat d’acció entre partits sobiranistes al Congrés dels Diputats i el Senat i finalment dedicar la taula de diàleg amb l’Estat a debatre sobre autodeterminació i amnistia.

Ara Junts trasllada pressió política a la negociació dels comptes, però també llança iniciatives pròpies de l’espai postconvergent en terrenys sensibles per a aquest sector. Així, segons ha sabut EL PERIÓDICO, les iniciatives de Junts inclouen mesures relatives al suport a les petites i mitjanes empreses, la reducció de les traves burocràtiques, iniciatives per pal·liar els efectes de la inflació i potenciar la formació professional.

Impostos i impuls social

La política fiscal no serà l’epicentre de les propostes de Junts. En qualsevol cas, en aquesta matèria, el secretari general, Jordi Turull, ha sigut clar a l’hora de negar-se a qualsevol increment de la pressió tributària. Al contrari, ha plantejat una rebaixa de trams de l’IRPF. Amb les propostes fiscals, Junts es proposa recuperar un espai polític ideològic centrista després de la sortida del Govern. En el congrés de l’estiu passat, abans de la sortida de l’Executiu, el partit ja va acordar proposar la supressió de l’impost de successions i donacions, iniciativa que Aragonès va rebutjar aplicar.

Notícies relacionades

JxCat també traslladarà al Govern propostes per millorar la prestació social de la renda garantida de ciutadania. En el recent debat de política general, JxCat i ERC van acordar simplificar i racionalitzar les prestacions socials per garantir les necessitats bàsiques dels perceptors d’aquesta renda, i exigir a l’Estat una injecció econòmica més gran, unificar la renda garantida amb l’ingrés mínim vital estatal i gestionar-lo des de Catalunya.

Junts també formula propostes en matèria d’atenció primària. En el recent debat de política general, Junts i ERC van presentar conjuntament diverses propostes, entre les quals la que planteja destinar «de manera progressiva» el 25% del pressupost de salut a l’atenció primària i reforçar l’autonomia d’organització dels equips de primària, així com desburocratitzar-la i incorporar «nous perfils professionals» a aquests equips. El partit de Jordi Turull ha recordat al president que s’ha compromès a injectar 5.000 milions d’euros addicionals a la salut pública, que viu en l’actualitat moments de sotsobre davant l’anunci d’una vaga de metges a finals de gener. L’executiva de Junts ha perfilat en les últimes hores les seves propostes i fonts de la formació afirmen que la voluntat negociadora és real i les propostes són assumibles.