Renovació de l’òrgan

Laura Díez: una catedràtica amb trajectòria política i pròxima al PSC

  • La nova magistrada del Constitucional, que serà nomenada aquest dimarts, exerceix actualment de vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries i va treballar amb Félix Bolaños a la Moncloa fins fa sis mesos

Laura Díez: una catedràtica amb trajectòria política i pròxima al PSC

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Laura Díez ha tingut una carrera política menys significada que la deJuan Carlos Campo, l’altre jurista que nomenarà aquest dimarts el Consell de Ministres per formar part del Tribunal Constitucional (TC). A diferència de Campo, no ha sigut ni ministra ni diputada. Però Díez també ha ocupat càrrecs governamentals. 

Catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona (UB), i pròxima al PSC, va treballar a la Moncloa fins fa mig any, com a directora d’Afers Constitucionals, càrrec que va dependre primer de l’exvicepresidenta primera Carmen Calvo i després del ministre de la Presidència, Félix Bolaños. L’abril passat, després del pacte entre el PSC, ERC i Junts, va ser nomenada pel Parlament vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries, l’òrgan encarregat de vetllar per l’adequació a l’Estatut i la Constitució de les lleis de la Generalitat, un càrrec des del qual va avalar el juny, junt amb la resta dels seus companys, la llei del català a les aules.

Notícies relacionades

Quan va comparèixer davant del Parlament a finals de març, com a pas previ al nomenament per al Consell, Díez (Barcelona, 1969), va defensar la necessitat de buscar consensos dins d’un marc legal en evolució. «No és el mateix la Constitució l’any 1978 que en el segle XXI, ni l’Estatut aprovat el 1981 que l’aprovat el 2006», va explicar la pròxima magistrada del TC, que també ha sigut assessora del Govern per a la reforma de llei fonamental catalana (2002-2004), directora de gabinet del secretari d’Estat de Relacions amb les Corts (2018-2020) i adjunta al Síndic de Greuges (2004-2010).

En l’àmbit acadèmic, les seves investigacions s’han dirigit als estats descentralitzats, la llibertat d’expressió i el dret a la informació i les institucions constitucionals de garanties de drets, entre altres àmbits.