Tramitació al Congrés

Les lleis d’Igualtat tornen al primer pla els xocs dins del Govern

El PSOE mantindrà les seves esmenes a la ‘llei trans’ i Unides Podem denuncia que no busquin un acord

Les normes contra el tràfic o contra el proxenetisme visibilitzaran profundes friccions en el si de l’Executiu

Les lleis d’Igualtat tornen al primer pla els xocs dins del Govern

Emilio Naranjo / EFE

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez havia sigut fins ara procliu a donar la raó a Irene Montero en les lleis que venien del Ministeri d’Igualtat, tot i que el seu contingut estigués molt allunyat dels postulats tradicionals del PSOE. El president va donar el vistiplau a l’aprovació per part del Govern de la ‘llei trans’ i la del ‘només sí és sí’, malgrat el malestar del seu partit, que es va estendre a diversos ministres de quota socialista. Però aquesta actitud s’ha acabat. Les normes d’Igualtat han tornat a col·locar en el primer pla els xocs dins de l’Executiu de coalició. 

A primera hora del matí d’aquest dilluns, Montero, d’Unides Podem, va deixar clar que les negociacions sobre la ‘llei trans’ anaven per molt mal camí. El PSOE acabava de comunicar-li que no pensava retirar la seva esmena a aquest projecte, que defensa exigir als menors d’entre 12 i 16 anys un aval judicial per canviar de sexe i nom en el Registre Civil i el DNI, una cosa que la norma que va sortir de la Moncloa només requeria als joves de 12 a 14 anys. Montero es va mostrar «molt preocupada» en una entrevista a TVE. «El PSOE no vol un acord», va dir, airejant les diferències internes.

Els socialistes no pensen moure’s. Fonts del partit van explicar poc després que no tenien cap intenció de retirar l’esmena. També la vicesecretària general del PSOE i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va expressar en aquests termes al migdia. «Cal reforçar la seguretat jurídica dels menors. No es tracta de posicions immobilistes, sinó de l’interès general. Els joves són un col·lectiu que cal protegir», va explicar.

Fonts de la direcció de Podem asseguren que no contemplen la rebaixa del text que va impulsar el mateix Consell de Ministres i no s’atreveixen a aventurar l’escenari que es dibuixaria en el si de la coalició si el PSOE acaba introduint aquesta esmena recolzant-se en els vots del PP, els únics possibles perquè prosperi aquest canvi. No obstant, fonts del grup parlamentari socialista descarten que s’asseguin a negociar amb els conservadors

Unitat davant els atacs

A aquestes discrepàncies s’afegeixen les de l’avantprojecte de la llei contra el tràfic que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres en primera lectura. El text, emanat del Ministeri de Justícia dirigit per Pilar Llop i que no té en compte els treballs previs realitzats per Igualtat, resulta «insuficient» per a Unides Podem. Fonts del departament dirigit per Montero denuncien que «no respon a allò demandat pels organismes internacionals» i reclamen que les víctimes de tràfic en situació irregular puguin tenir accés a un permís de residència i laboral sense necessitat de col·laboració policial o denúncia.

Els dos conflictes arriben en un moment molt sensible per al Govern. Les diferències entre socialistes i morats sobre la ‘llei trans’ i la del ‘només sí és sí’, que està provocant la rebaixa de penes d’agressors sexuals, havien copat les portades en els últims temps, però tot això va quedar enfosquit la setmana passada, arran dels insults masclistes de Vox a Montero, que van exercir de goma d’enganxar de la coalició, i sobretot per l’aprovació dijous passat dels Pressupostos de l’any que ve, els impostos a les grans fortunes, les companyies energètiques i la banca, així com l’admissió a tràmit de la reforma penal que deroga la sedició

Sánchez va sortir aquell dia eufòric del Congrés. Tot tornava a encaixar. El president, i en això està d’acord amb Unides Podem, vol aprofitar aquest moment de sintonia amb els seus socis parlamentaris (els comptes públics van tirar endavant amb 187 vots a favor, 20 més que la investidura) per fer una accelerada a la tramitació legislativa de normes tan simbòliques com la de vivenda, la de protecció animal, la ‘trans’ i la derogació de la ‘llei mordassa’. La idea passa per aprovar-les totes al llarg del desembre, per a així poder centrar-se durant l’últim tram de la legislatura en les eleccions que venen: autonòmiques i municipals al maig i generals a finals d’any. «Quan les urnes s’acosten, costa més arribar a acords amb altres partits», expliquen en la direcció del PSOE.

Antigues disputes

Notícies relacionades

Però no tot és tan senzill. Les diferències sobre la ‘llei trans’ són de gran calat, i ni socialistes ni morats donen mostres d’estar disposats a cedeix. Les friccions, a més, no es queden aquí. En les pròximes setmanes, les dues formacions reobriran una altra pugna per la proposició de llei registrada pels socialistes per «prohibir el proxenetisme en totes les seves formes». Els canvis en el Codi Penal que vol realitzar el PSOE per acabar amb la prostitució ja van provocar un dur enfrontament amb els seus socis morats, fins al punt que es va posar en risc l’aprovació de la llei del ‘només sí és sí’. En l’últim moment, es va decidir desvincular les dues qüestions, però ara hauran de fer front a aquest debat.

L’únic lloc de consens en el qual els socis del Govern semblen trobar-se és la reforma de la llei de l’avortament que elimina obstacles per a la interrupció de l’embaràs. Socialistes i morats podrien acabar de tancar aquest dimarts un text amb els seus aliats parlamentaris per aprovar-lo en el Congrés en les pròximes setmanes.