Nou xoc amb Podem

Llei trans: el PSOE no retirarà l’esmena que exigeix aval judicial als menors per al canvi de sexe

  • Irene Montero lamenta la possibilitat que el PP doni suport als socialistes i la llei suposi una «retallada de drets de les infàncies trans»

Llei trans: el PSOE no retirarà l’esmena que exigeix aval judicial als menors per al canvi de sexe
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha anunciat aquest dilluns que el PSOE li ha comunicat que no té intenció de retirar l’esmena a la llei transque exigeix que els menors de 12 a 16 anys necessitin aval judicial per poder canviar de sexe i nomeni en el Registre Civil i el DNI, una exigència que el text emanat del Govern contempla únicament per a les persones entre 12 i 14 anys. L’esmena retalla, per tant, l’autodeterminació de gènere en els menors de 16 anys malgrat que una de les principals reivindicacions del col·lectiu LGTBI és que ningú, ni un jutge ni un metge, doni la seva autorització perquè en el DNI figuri el sexe sentit. En l’actualitat, s’exigeix dos anys d’hormonació i aval mèdic.

Notícies relacionades

La decisió dels socialistes arriba després que el Ministeri d’Igualtat estigui sent molt qüestionat per les rebaixes de penes que està provocant l’entrada en vigor de la ‘llei sí és sí’ i se sustenta en el desig del PSOE de «reforçar les garanties jurídiques» de la llei trans, tal com va argumentar el principal partit en el Govern quan va presentar, a finals d’octubre, les seves esmenes. Des d’aleshores, Unides Podem ha treballat perquè la part que afecta els menors sigui retirada i torni al text que es va acordar en el Govern, però no serà així, segons ha denunciat Montero.

La decisió dels socialistes suposa un nou xoc amb el seu soci de Govern, que està «preocupat» davant la possibilitat que el PP doni suport a l’esmena socialista i, per tant, la llei trans suposi una «retallada en els drets de les infàncies trans». «Estic preocupada, però encara tenim hores per recuperar l’acord de Govern perquè com a Estat estem obligats a no defraudar les persones trans», ha manifestat la ministra en una entrevista a TVE.