Senat

Sánchez i Feijóo agreugen els seus duels polítics a l’entrar de ple en els atacs personals

El líder del PP es veu guanyador de les eleccions de maig del 2023 i de les pròximes generals, però al president del Govern li passa el mateix: creu que guanyarà ell

Sánchez i Feijóo agreugen els seus duels polítics a l’entrar de ple en els atacs personals
5
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va ser el primer d’intervenir aquest dimarts en la sessió de control del Senat al Govern, va dir-li al president, Pedro Sánchez: «El Govern està en xoc; els danys per a vostè són irreparables». Va afegir que no hi ha institució a Espanya que no tingui ja el «vernís de la indignitat» que el mandatari socialista posa en cada lloc que toca. «El clima que està generant és irrespirable», va acabar dient abans d’emfatitzar que si l’Executiu segueix és pel seu «afany de poder».

Sánchez, en resposta, va acusar el màxim responsable del PP del bloqueig sense fi del Consell General del Poder Judicial, i per tant, que la Constitució estigui lesionada. «Amb respecte i afecte, abans de donar lliçons de constitucionalisme, compleixi la Constitució, i abans de donar lliçons d’higiene, vinguin vostès nets», va entonar. El millor d’aquest tram seu del debat va ser, però, el passatge amb què va reaccionar a la duresa del líder popular. «¿On ha deixat la seva moderació? ¿A ‘objectes perduts’, juntament amb la seva autonomia política? Amb els seus insults fa mal a la democràcia».

Això va ser un aperitiu. En les segones intervencions, la de rèplica, Feijóo va apujar el to. Després de recalcar que és el president d’un «Govern en flames», li ha recriminat el següent: «Vostè no té límits, Espanya sí. El nostre país mai va tenir un Govern com el de vostè, però el nostre país és molt millor que vostè. Tant de bo puguem fer-li una moció de censura, però tingui garantit que la pròxima vegada que ens vegem al Congrés serà en el meu debat d’investidura».

No obstant, Feijóo va desafiar al seu homòleg del PSOE a veure’s les cares en la moció de censura metafòrica que, segons el seu parer, seran les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig del 2023. «La moció de censura es farà, no al Congrés, sinó en els milers d’urnes dels milers d’ajuntaments d’Espanya. Aquí la tirarem endavant per començar a girar full del malson més gran que ha patit Espanya gràcies al seu Govern i a vostè».

Així, entre mostres d’alegria dels seus companys senadors, Feijóo va seure a l’escó. Havia acabat.

Sánchez va veure l’envit i va pronunciar aquestes paraules mentre, successivament, va anar mostrant dues obertures diferents de sengles edicions impreses del diari ‘El Mundo’. Així s’ha referit a la primera. «Hem esmorzat amb una portada bastant interessant que explica per què el to aspre del senyor Feijóo (...) Només s’han de llegir els mitjans de comunicació conservadors per saber què dirà». Amb això ha intentat colpejar en el prejudici que van construint el Govern i el PSOE: que el líder del PP està dirigit per poders empresarials i mediàtics.

I així, entre mostres d’orgull dels seus companys senadors, Sánchez va seure a l’escó. Havia acabat. Acabat el duel amb Feijóo.

Catalunya, teló de fons

Cap ha citat la «llei del només sí és sí» pel seu nom, però ha flotat en l’ambient. Ambient enrarit i aspre, ple de bronca i enrenou. Els grups socialista i popular s’han embrancat en un altre duel, bastant tosc, per veure qui crida més i aplaudeix el seu cap més temps. Entre ostentació i ostentació de seguidisme, les paraules del president i la seva alternativa.

Paraules que han donat peu a aquesta mena de repertori ambiental, ja que està comprovat que si les paraules sonen més suaus, l’atmosfera es torna suau. Però si les paraules sonen a batalla... Doncs com aquest dimarts al Senat.

El president ha criticat el PP perquè no té sentit, segons el seu parer, sortir en defensa dels drets de les dones al mateix temps que pacta amb Vox la constitució de governs autonòmics com el de Castella i Lleó. Com ha afirmat Sánchez, la formació de Santiago Abascal «banalitza» la violència masclista, amb la qual a sobre «frivolitza». Com a colofó, ha recalcat: «No els preocupa el més mínim els drets de les dones», ha dit.

Segons la versió del líder del PP, el que ha passat aquestes dues setmanes, des que es va conèixer que hi ha jutges que, en aplicació de «la llei del només sí és sí», estan rebaixant les penes dels condemnats per delictes sexuals. S’ha generat «alarma social», en paraules d’Irene Montero a aquest mitjà. I un conflicte polític incendiat. Tanmateix, la crisi oberta en el Govern al respecte, «no és el pitjor» per a Feijóo. «El pitjor és que dirigeix un Govern que ha negociat el Codi Penal amb qui van delinquir contra la integritat territorial mentre s’excarceren agressors sexuals».

La reforma del delicte de sedició, prèvia modificació de la llei orgànica del Codi Penal, ha delimitat el camp de joc en què Sánchez volia desplegar el seu argumentari. Després de vanagloriar-se de les mesures aprovades aquest dimarts en el Consell de Ministres per ajudar un milió de famílies amb problemes per pagar la hipoteca, el president ha abanderat «la convivència» perquè, segons ha afegit, «un dels greus problemes» de l’anterior legislatura va ser precisament aquest.

Perquè, sense sortir d’aquest raonament, els anteriors governs de Mariano Rajoy, quan a Catalunya es van anar succeint lleis de desconnexió i declaracions d’independència, «no va fer res». «A buscar bolets», ha declarat gràficament.

Quan ho va fer, en paraules de Sánchez, va actuar primer amb la creació d’«una policia mal anomenada patriòtica» i després amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que el PSOE en l’oposició va recolzar. El president no troba ara el suport del PP, i ho ha criticat. «Vam estar amb vostès i vostès no estan amb nosaltres, i és així perquè no els interessa solucionar el problema de Catalunya. Només volen confrontar territoris per esgarrapar vots a la resta d’Espanya», ha assenyalat.

En contraposició, la seva política de pacificació i convivència perquè «la Catalunya del 2022 i l’Espanya del 2022 són millors que la Catalunya i l’Espanya del 2017», ha expressat el president.

Mirada electoral

Potser el que els està passant a Sánchez i Feijóo per dedicar-se unes paraules tan bel·ligerants és que assessors en demoscòpia els estan explicant que les eleccions del maig i les pròximes generals les guanyaran. El líder del PP directament ha parlat que protagonitzarà un debat d’investidura, cosa que, si passa, tindrà lloc probablement durant els dos primers mesos del 2024. Queda molt.

Notícies relacionades

I directament ha comparat els comicis autonòmics i municipals amb una moció de censura.

El president del Govern i líder del PSOE no comparteix aquest vaticini. Li ha dit a Josep Lluís Cleries, de Junts: «Ja sé en què estan vostès: estan a veure si el 2023 sona la flauta i el PP governa i tenen l’oportunitat de tornar al victimisme. No passarà això. Malgrat el que diu el senyor Feijóo, la majoria social vol la convivència i no tornar al seu passat fosc i de confrontació i falta de convivència». En altres paraules: la majoria social vol que ell segueixi a la Moncloa.